Boek
Nederlands

Goebbels' droomfabrieken : filmverhalen uit nazi-Duitsland

+1
Goebbels' droomfabrieken : filmverhalen uit nazi-Duitsland
×
Goebbels' droomfabrieken : filmverhalen uit nazi-Duitsland Goebbels' droomfabrieken : filmverhalen uit nazi-Duitsland

Goebbels' droomfabrieken : filmverhalen uit nazi-Duitsland

Portretten van personen die tijdens het nazi-regime in Duitsland actief waren in de wereld van de film, theater, muziek en literatuur.
Extra onderwerp
798.43, theater, Derde Rijk
Titel
Goebbels' droomfabrieken : filmverhalen uit nazi-Duitsland
Auteur
Adrian Stahlecker
Taal
Nederlands
Uitgever
Soesterberg: Aspekt, 2004
348 p. : ill.
ISBN
90-5911-298-9

Besprekingen

Van dezelfde auteur verscheen in 2000 'Film en kunst in ballingschap 1933-1945: Duitse artiesten en kunstenaars op de vlucht voor het naziregime'*. 'Goebbels' droomfabrieken' gaat over de artiesten die tijdens het naziregime in Duitsland bleven. De ondertitel 'filmverhalen uit nazi-Duitsland' is niet helemaal correct, want ook de wederwaardigheden van theatermensen, schrijvers en musici komen uitgebreid ter sprake. Stahlecker betoogt dat de hoogste machthebbers minder principieel waren dan ze deden voorkomen. Hitler hield zijn favoriete actrice Henny Porten, die getrouwd was met een jood, de hand boven het hoofd. Goebbels had een buitenechtelijke relatie met actrice Lida Baarova. En Göring zorgde ervoor dat Gustav Gründgens een hoge functie mocht bekleden in de theaterwereld, ondanks diens door de nazi's verfoeide homoseksualiteit. Verder is er veel aandacht voor de antisemitische film Jud Süss en de regisseur daarvan, Veit Harlan. Ook Leni Riefenstahl, Zarah Leander, de familie Wagne…Lees verder

Over Adrian Stahlecker

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Desiree Stahlecker

Adrianus Johannes Petrus Stahlecker (Den Haag, 23 juli 1937) is een Nederlands kunstschilder en schrijver.

Adrian Stahlecker studeerde in Den Haag aan de Vrije Academie en kreeg privélessen van Hessel de Boer. In 1961 debuteerde hij in Kunstzaal Plaats in Den Haag en kort daarna verhuisde hij naar Barcelona waar hij tot 1973 woonde.

In Spanje deed Stahlecker mee aan de Salon de Mayo en de Salon de Hospitalet, had solotentoonstellingen in Madrid en Barcelona, maar ook in Londen, Berlijn en Parijs. In Madrid exposeerde hij een paar keer onder auspiciën van de Nederlandse Ambassade. Op 2 oktober 1964 werd in Galerie Grifé y Escoda in Madrid door prinses Irene en haar toenmalige echtgenoot Carel Hugo van Bourbon-Parma een van zijn tentoonstellingen geopend.

Naast bloemen en stillevens schildert Stahlecker ook portretten, waaronder veel bekende Nederlanders als Mary Dresselhuys, Albert Mol, Mariska Veres, Ine Veen, Ernst Jan Beeuwkes en Charlott…Lees verder op Wikipedia