Dvd
Frans

Hiroshima mon amour

Alain Resnais (regisseur), Stella Dassas (acteur), Marguerite Duras (naar het werk van)

Hiroshima mon amour

Alain Resnais (regisseur), Stella Dassas (acteur), Marguerite Duras (naar het werk van)
Een Franse actrice en een Japanse architect ontmoeten elkaar in Hiroshima en brengen samen de nacht door. Zij vertelt hem hoe ze tijdens de oorlog verliefd werd op een Duitse soldaat en na de bevrijding naar Parijs moest vluchten om de schande te ontlopen. Vaak de eerste ‘modernistische’ film genoemd.
Titel
Hiroshima mon amour / regie Alain Resnais ; gebaseerd op de roman van Marguerite Duras
Regisseur
Alain Resnais
Acteur
Stella Dassas Eiji Okada Emmanuelle Riva
Naar het werk van
Marguerite Duras
Taal
Frans
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2005 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
1959
Speelduur
ca. 87 min.
Aantekening
Frans gesproken Ondertiteling: Nederlands
mooov

Over Alain Resnais

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door

Alain Resnais (Vannes, 3 juni 1922 – Parijs, 1 maart 2014) was een Frans filmregisseur.

Loopbaan

In de jaren vijftig nam hij naast François Truffaut en Jean-Luc Godard deel aan de Franse Nouvelle Vague. Voor zijn films gebruikte hij scenario’s van Jean Cayrol, Marguerite Duras en Alain Robbe-Grillet. In 1959 kreeg hij grote bekendheid door zijn speelfilm Hiroshima mon amour. Resnais was gehuwd met Clara Goldschmidt en Florence Malraux (de enige dochter van de Franse politicus en schrijver André Malraux). Zijn laatste levensgezel was de Franse actrice Sabine Azéma. Hij overleed op 91-jarige leeftijd.

Filmografie

  • 1955 - Nuit et Brouillard (korte film)
  • 1959 - Hiroshima mon amour
  • 1961 - L'Année dernière à Marienbad
  • 1963 - Muriel ou le Temps d'un retour
  • 1966 - La guerre est finie
  • 1967 - Loin du Vi…Lees verder op Wikipedia