Boek
Nederlands
Woordenboek uit de negentiende eeuw met alfabetisch gerangschikte, bijtend satirische en maatschappijkritische definities, gemaakt door de destijds beroemde Amerikaanse journalist en schrijver Ambrose Bierce (1842-1913).
Onderwerp
Aforismen, Citaten
Titel
Des duivels woordenboek / Ambrose Bierce ; uit diverse edities samengesteld, onverkort vertaald en alfabetisch toegelicht door Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes
Auteur
Ambrose Bierce
Vertaler
Erik Bindervoet Robbert-Jan Henkes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2019
484 p.
ISBN
9789028282285 (paperback)

Besprekingen

De auteur van deze collectie alfabetisch gerangschikte, bijtend satirische en maatschappijkritische uitspraken was tijdens zijn leven (1842-1913/4) erg bekend als journalist, columnist en schrijver van griezel- en oorlogsverhalen (hij vocht zelf in de Amerikaanse Burgeroorlog). De vertalers zijn bekend door hun werk aan 'onvertaalbaar' Engels; zij hebben een prestatie verricht en hebben duidelijk plezier in hun werk gehad. Er is een 'inleiding' en verklarende noten voor een deel van de oorspronkelijke collectie, maar het geheel blijft voor de gemiddelde lezer ontoegankelijk, omdat de humor zeer eigentijds, dat wil zeggen negentiende-eeuws, is en de maatschappijkritiek slechts gedeeltelijk toepasbaar is op onze tijd. Dit is de eerste volledige Nederlandse uitgave van deze collectie en het is een knap geheel, maar alleen voor de liefhebber met achtergrondkennis – en die puzzelt misschien liever zelf aan het oorspronkelijke, ingewikkelde en zeer literaire Engels?

Duivels woordenboek vol cynische waarheden

Vertalers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes stortten zich op de geestige omschrijvingen en verzen van Ambrose Bierce.

Wat is een cynicus? Volgens 'The Devil's Dictionary' van Ambrose Bierce is dat: "Een schoft die met zijn misvormde blik de dingen ziet zoals ze zijn." En dat is meteen ook een heel goede omschrijving van wat de Amerikaanse schrijver, die leefde van 1842 tot 1913, probeerde te doen in zijn satirisch-sarcastisch-cynische 'woordenboek', dat in 1911 verscheen.

Wat is vriendschap volgens Bierce? "Een scheepje met plaats voor twee bij goed weer, maar slechts voor één bij slecht weer."

'Liefde' heeft bij Bierce twee betekenissen. De eerste: "De dwaasheid een hoge dunk van iemand anders te hebben voordat je iets van jezelf weet." De tweede: "Een tijdelijke verstandverbijstering die te genezen is door het huwelijk of door de patiënt weg te houden van de invloeden waardoor hij de kwaal had opgelopen."

Wat is bewondering? "Onze hoffelijke erkenning van de gelijkenis van een ander met onszelf." Deugden worden door Bierce systematisch beschreven als mense…Lees verder

Over Ambrose Bierce

Ambrose Gwinnett Bierce (Meigs County, Ohio, 24 juni 1842 - datum van overlijden onzeker, maar mogelijk december 1913 of begin 1914 en waarschijnlijk in Mexico) was een Amerikaans satiricus, schrijver van korte verhalen en criticus, uitgever en journalist. Hij is het meest bekend om zijn satirische woordenboek The Devil's Dictionary en het korte verhaal An Occurrence at Owl Creek Bridge. Zijn sardonische beschrijvingen gaven aanleiding tot zijn bijnaam Bitter Bierce. Zijn werk heeft de tand des tijds doorstaan dankzij zijn heldere stijl en gebrek aan sentimentaliteit.

Jeugd en militaire dienst

Ambrose Bierce was de tiende van dertien kinderen die op wens van zijn vader, Marcus Aurelius Bierce (1799–1876), allemaal een naam hadden die met een 'A' begon. Hoewel hij in Ohio was geboren, bracht hij het merendeel van zijn jeugd door in Kosciusko County, Indiana.

Aan het begin van de Ameri…Lees verder op Wikipedia

Suggesties