Boek
Nederlands

De ontregeling van de wereld

Amin Maalouf (auteur), Eef Gratama (vertaler)
+1
De ontregeling van de wereld
×
De ontregeling van de wereld De ontregeling van de wereld
Genre:
De wereld staat begin van dit millennium op een kruispunt waar een langdurige achteruitgang dreigt, tenzij er wereldwijd een nieuw elan ontstaat. Na het einde van de ideologische tegenstelling van de Koude Oorlog lijkt er een onoverzichtelijke 'stammenstrijd' ontbrand waarbij het in het groot en het klein om (groeps)identiteit en legitimiteit van de (wereld)macht gaat. De van oorsprong Libanese sc
Bevat
Schijnoverwinning Verloren legitimiteiten Denkbeeldige zekerheden Een te lange prehisorie Nawoord
Titel
De ontregeling van de wereld
Auteur
Amin Maalouf
Vertaler
Eef Gratama
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le dérèglement du monde
Editie
1
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
253 p.
ISBN
9789044515619 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Zowel in zijn romans als in zijn essays is Amin Maalouf ? geboren in Beiroet en sinds 1976 werkzaam in Parijs ? een bij uitstek geëngageerd observator van de vele uitdagingen en bedreigingen van de geglobaliseerde multiculturele wereld. Vooral de communitaristische reflex ? de strijd der identiteiten die de strijd der ideologieën heeft afgelost ? beschouwt Maalouf als een van de grote gevaren voor de moderne samenleving waarin het contact tussen mensen uit verschillende culturen steeds intenser wordt. Met zijn essay Moorddadige identiteiten (1998) schreef hij al een glashelder pleidooi tegen de vaak fatale cultus van de (culturele, religieuze, etnische, nationale...) identiteit. Even transparant is zijn recentste essay, De ontregeling van de wereld (2009), maar de toon en de opbouw ervan zijn nerveuzer en onrustiger. Alsof Maalouf zich geconfronteerd ziet met een nog grotere bedreiging. Naar eigen zeggen heeft hij dit essay geschreven 'voortdurend heen en weer geslingerd…Lees verder
De wereld staat begin van dit millennium op een kruispunt waar een langdurige achteruitgang dreigt tenzij er wereldwijd een nieuw elan ontstaat. Na het einde van de ideologische tegenstelling van de Koude Oorlog lijkt er een onoverzichtelijke 'stammenstrijd' ontbrand waarbij het in het groot en het klein om (groeps)identiteit en legitimiteit van de (wereld)macht gaat. De van oorsprong Libanese schrijver Malouf (1949) is een goede getuige als iemand die van binnenuit de Arabische wereld kent en als emigrant sinds 1976 in Parijs ontwikkelingen in de Westerse wereld volgt. Vooral op het punt van de relaties tussen Westerse en Arabische wereld heeft Malouf zinnige dingen te melden. Zijn politieke essay is door de breedte ervan gedurfd, maar alleszins de moeite waard, al vervalt hij bij zo'n wereldwijd onderwerp onvermijdelijk ook wel eens in algemeenheden: 'wij zijn getuige van het einde van de prehistorie van de mensen'. 'De mensheid' bestaat, maar als begrip valt er moeilijk mee te werken.

Over Amin Maalouf

Amin Maalouf (Arabisch: أمين معلوف ['amīn maʕlūf]) (Beiroet, 25 februari 1949) is een Frans-Libanees schrijver en voormalig journalist.

Biografie

Afkomst en opleiding

Malouf is geboren in Beiroet, brengt zijn eerste levensjaren door in Egypte en groeide op in Libanon. Zijn vader was een bekend journalist en ook dichter en schilder. Hij stamde uit een in de 19de eeuw tot het protestantse presbyterianisme bekeerde familie. Zijn moeder komt uit een Franstalige maronitische familie met wortels in Istanboel.

Amin gaat naar een Franstalige jezuïetenschool, het Notre-Dame de Jamhour college (zijn drie zussen gingen naar de nonnenschool van Besançon). Hij studeerde sociologie en economie aan de katholieke Université Saint-Joseph en ontmoet aldaar Andrée met wie hij in 1971 trouwde. Hij ging werken als journalist.

Loopbaan in FrankrijkLees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek