Je brein de baas : over de rol van bewust denken

André Aleman (auteur)
+1
Je brein de baas : over de rol van bewust denken
×
Je brein de baas : over de rol van bewust denken Je brein de baas : over de rol van bewust denken

Je brein de baas : over de rol van bewust denken

Uitvoerig essay waarin aangetoond wordt dat het bewuste een rol speelt bij onze hersenactiviteit en dat wij daardoor meer zijn dan ons brein.
Onderwerp
Denken, Hersenen, Bewustzijn
Titel
Je brein de baas : over de rol van bewust denken
Auteur
André Aleman
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2017 | Andere uitgaves
222 p. : ill.
ISBN
9789045026978 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Aleman beschrijft haarfijn dat wij meer zijn dan ons brein. Tien procent van de aansturing van onze hersenen is bewust. Daarmee opponeert hij Swaab en populaire boeken als 'De illusie van de bewuste wil'* (Wegner 2011), 'Het slimme onbewuste'** (Dijksterhuis 2015) en 'De vrije wil bestaat niet'*** (Lamme 2011). Aan de hand van vele vaak inventieve onderzoeken en met EEG- en fMRI-technieken maakt hij aannemelijk dat bewuste processen een belangrijke rol spelen. Dit is van belang bij de discussie over het bestaan van de vrije wil. Ook komen neurofeedback en mindfulness uitgebreid aan bod. Bewust controle krijgen over je hersenactiviteit, je geest en lichaam. De auteur laat een verfrissend ander geluid horen, provoceert zelfs wat. Hij zet zich af tegen de bovengenoemde boeken. Zelf schreef hij reeds eerder zeer geslaagde boeken als 'Hersenspinsels'**** (2011) en 'Het seniorenbrein'***** (2014). Met noten, bibliografie, illustratieverantwoording en registers.

Over André Aleman

CC BY 3.0 - Foto van/door Cooperatie SURF

André Aleman (Leiden, 20 juni 1975) is hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. In tegenstelling tot veel hersenwetenschappers is hij van mening dat menselijk bewustzijn wel degelijk gedrag kan aansturen en dat we daardoor baas over ons eigen leven kunnen zijn. Hij noemt de rol van het onbewuste overschat en betoogt dat je door bewust denken je leven kunt veranderen. Aleman staat internationaal bekend als een vooraanstaand hersenonderzoeker. Zijn boek Het seniorenbrein was een bestseller die in 9 talen uitkwam.

Biografie

André Aleman studeerde neuropsychologie en fysiologische psychologie aan de Universiteit van Utrecht, waar hij in 2001 promoveerde. In 2008 werd hij benoemd tot hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar waarneming, emotie en cognitieve controle bij mensen met psychiatrische problemen en bi…Lees verder op Wikipedia