Boek
Nederlands

Maanstof : op zoek naar de laatste maanreizigers

Andrew Smith (auteur)

Maanstof : op zoek naar de laatste maanreizigers

Andrew Smith (auteur)
Reconstructie van het leven van 12 NASA astronauten die op de maan zijn geweest.
Onderwerp
Maanlandingen
Titel
Maanstof : op zoek naar de laatste maanreizigers
Auteur
Andrew Smith 1961-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Moondust
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2006
335 p.
ISBN
90-414-0895-9

Besprekingen

Van de mensen die op de maan geweest zijn, herinneren we ons meestal enkel namen als Armstrong en Aldrin en heroïsche uitspraken over grote stappen voor de mensheid. De namen Eugene Cernan, John Young of Charles Duke zullen de meeste mensen heel wat minder zeggen, maar ook zij hebben vaste grond onder de voeten gehad terwijl ze van duizenden kilometers ver naar de aarde keken. Tussen 1969 en 1972 hadden twaalf mannen dit uitzonderlijke genoegen. Drie van hen zijn ondertussen overleden. Wat voor Andrew Smith begon als een klein artikeltje over één van hen, groeide uit tot dit boek waarin de auteur de mens achter de mythe naar boven tracht te halen.

NASA had deze mannen voorbereid op elk mogelijk rampscenario, maar één ding was over het hoofd gezien: de roem. Deze in hun tijd haast mythische helden gingen allemaal zeer verschillend om met hun terugkeer naar de aarde: de ene werd succesvol zakenman, de andere alcoholicus. Smith ziet hen door de ogen van die kleine jongen die zovel…Lees verder
In de periode 1969 tot 1972 heeft de NASA een reeks maanreizen uitgevoerd. Twaalf mannen hebben in die periode het maanoppervlak betreden en er enige tijd doorgebracht. Dat heeft geen van hen onberoerd gelaten. Reconstructie van het leven van de astronauten die deelnamen aan deze Apollovluchten. Interessante uitgave, waarin ook blijkt dat in het Amerika van dertig jaar geleden een geheel ander - naïever en fantasievoller - wereldbeeld heerste. Met bibliografie.

Over Andrew Smith

Andrew Smith (Hawick, Schotland, 3 december 1797 – Londen, 11 augustus 1872) was een Schotse militaire arts, onderzoeker, etnoloog en zoöloog.

Hij behaalde in 1819 zijn artsexamen aan de Universiteit van Edinburgh. In 1816 werd hij opgenomen bij de geneeskundige dienst van het Britse leger.

Zuid-Afrika

Tussen 1820 en 1837 verbleef hij als militair arts in Zuid-Afrika. In die periode beschreef hij een groot aantal dieren die nieuw waren voor de wetenschap. Daarom wordt hij wel de vader van de Zuid-Afrikaanse dierkunde genoemd. Op de IOC World Bird List staan alleen al 87 door hem beschreven vogelsoorten waaronder de Zuid-Afrikaanse kuiftrap (Lophotis ruficrista), kaalkopkiekendief (Polyboroides typus), vale toerako (Corythaixoides concolor) en roodwangnachtzwaluw (Caprimulgus rufigena). Smith ontmoette Charles Darwin toen hij tijdens zijn reis met de Beagle Zuid-Afrika aandeed. Hij was o…Lees verder op Wikipedia