Boek
Nederlands

Black beauty

Anna Sewell (auteur), Natasza Tardio (auteur), Charlotte Dematons (illustrator)
De zwarte merrie Black Beauty vertelt haar belevenissen in Engeland, omstreeks 1900. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Black beauty
Auteur
Anna Sewell Natasza Tardio
Illustrator
Charlotte Dematons
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Black beauty
Uitgever
Sint-Pancras: Ezo Wolf, © 2021
176 p. : ill.
ISBN
9789081837293 (hardback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Black Beauty is een prachtig paard. Ze vertelt haar levensverhaal, over de stallen waar ze heeft gewoond, de mensen- en paardenvrienden die ze heeft gemaakt en de levenslessen die ze heeft geleerd. Het zijn een soort memoires. Het mooi verzorgde boek met harde kaft heeft een cover met een illustratie van een meisje met een paard onder een kastanjeboom. De sfeer doet een luchtiger boek vermoeden. Binnenin staan, boven ieder hoofdstuk, de originele zwartwitillustraties (soms gravures) van Lucy Kemp-Welch, meestal ingekaderd. De 49 hoofdstukken hebben titels en beslaan twee tot zeven pagina's. Het boek is in de ikvorm geschreven waardoor een bijzonder perspectief ontstaat. Namen, plaatsen en gebeurtenissen worden in het Engels aangegeven. Door de boeiende schrijftrant en de goede opbouw is het een zeer vlot leesbaar boek voor veel paardenliefhebsters en andere lezeressen. Vanaf ca. 10 jaar*.

Over Anna Sewell

Anna Sewell (Great Yarmouth, Norfolk, 30 maart 1820 - Old Catton, Norwich, 25 april 1878) was een Brits schrijfster die bekendheid verwierf met haar enige boek, de klassieker Black Beauty.

Zij werd geboren in een gezin van Quakers. Haar moeder, Mary Wright Sewell (1797 - 1884), was een succesvol schrijfster van jeugdliteratuur. Anna assisteerde haar moeder bij het corrigeren en redigeren van haar werk en raakte zodoende geïnteresseerd in het literaire werk.

Anna Sewell raakte ten gevolge van een val op jeugdige leeftijd ernstig gewond aan haar benen, waardoor zij voor de rest van haar leven zeer moeilijk ter been was. Zij verplaatste zich met behulp van krukken en met een door een paard getrokken koetsje. Dit laatste vergrootte haar betrokkenheid bij het lot van paarden, die destijds niet altijd konden rekenen op een goede behandeling.

Zij schreef haar eerste en enige werk, Black Beauty, tussen 1871 en 1877, in een periode waarin haar gezon…Lees verder op Wikipedia