Boek
Nederlands

Zomaar een straat door de eeuwen heen

Anne Millard (auteur), Steve Noon (illustrator)
+1
Zomaar een straat door de eeuwen heen
×
Zomaar een straat door de eeuwen heen Zomaar een straat door de eeuwen heen

Zomaar een straat door de eeuwen heen

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Dit boek schetst een beeld van hoe straten er hebben uitgezien van 10000 v. Chr. tot vandaag. Per dubbele bladzijde wordt telkens dezelfde straat in beeld gebracht in steeds een ander tijdperk, van vroeger tot nu. Bevat een tijdlijn met de markantste gebeurtenissen van de verschillende tijdperken.
Titel
Zomaar een straat door de eeuwen heen
Auteur
Anne Millard
Illustrator
Steve Noon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A street through time
Editie
Twaalfde, geheel herziene druk
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2021 | Andere uitgaves
32 p. : ill.
ISBN
9789025775254 (hardback)

Besprekingen

Dit schitterende boek in groot formaat verscheen voor het eerst in 1998 bij Dorling Kindersley. Het is een klassieker geworden die ook in het Nederlands steeds herdrukt wordt, nu al voor de negende maal. Het boek heeft al heel wat navolging gekend en tekenaar Steve Noon bezorgde ook de gelijkaardige Het verhaal van de Titanic (2002) en Zomaar een stad door de eeuwen heen (2005). Zelf bouwde het boek voort op de vormelijke vernieuwing die de 'Ooggetuigen'-reeks van Dorling Kindersley aanbracht in de non-fictieboeken voor de jeugd.
Hoe een bepaalde straat, eigenlijk eerder een plek, aan een rivier evolueert doorheen de tijd, wordt ons getoond op veertien grote, geschilderde prenten van telkens een dubbele pagina, wat een panorama oplevert van zo’n vijftig centimeter breed. Het betreft de grote periodes in de westerse geschiedenis: van de jacht naar de landbouw en de ijzertijd, de Romeinse stad, de aanvallen van de Vikingen, de pestepidemie, de godsdienstoorlogen, de i…Lees verder
Zomaar een nederzetting, ergens aan een rivier rond 10.000 voor Christus. Een grote prent over twee pagina's toont een kleine nederzetting van jagers in de steentijd. Vervolgens zien we, op de volgende prenten, hoe dit beeld verandert in de loop der tijden: de eerste boeren, ijzertijd, de Romeinen, invallen van de Vikingen, uitgroei tot stad in de middeleeuwen, oorlog en tijden van welvaart tot de stad (straat) in onze tijd. In dit grote boek zien we deze ontwikkeling op veertien grote gedetailleerde kleurentekeningen. Vaak betreft het dwarsdoorsnedes, zodat je bijvoorbeeld kunt zien wat mensen in huizen aan het doen zijn. Bij elke prent staat een korte inleidende tekst van zo'n vier regels. Rond de prenten zijn ongeveer acht details uit de tekening geplaatst en voorzien van een korte toelichting. Er is ook een zoekopdracht in verwerkt: in elke prent is Simon Schuil, een medewerker van het museum, te vinden. Een tijdlijn is verdeeld over beide binnenzijden van de kaft. Bevat verder e…Lees verder

Zomaar een straat door de eeuwen heen

Veertien platen telt dit kijkboek: te beginnen met een nederzetting uit de steentijd bij een rivier tot de huidige stad. Via doorsneden van hut en huis krijgen we een inkijk in het gewone leven van onze voorouders.
Dit kleurrijke boek bestaat hoofdzakelijk uit illustraties met wat uitleg onderaan en bovenaan de pagina’s. Nieuw in deze herdruk is de toegevoegde tijdslijn die een zestal pagina’s telt met historische feiten uit de hele wereld. Verwarrend voor jonge lezers is het vermengen van gebeurtenissen uit verschillende werelddelen. De eerste wereldoorlog ontbreekt. De Pilgrim Fathers zijn geen priesters (p. 41).