Bij ons in Auschwitz : getuigenissen

Arnon Grunberg (samensteller)
+1
Bij ons in Auschwitz : getuigenissen
×
Bij ons in Auschwitz : getuigenissen Bij ons in Auschwitz : getuigenissen

Bij ons in Auschwitz : getuigenissen

Ter gelegenheid van de 75-jarige herdenking van de bevrijding van Auschwitz verzamelde Arnon Grunberg teksten van getuigen die slachtoffer waren van de terreur.
Titel
Bij ons in Auschwitz : getuigenissen / samengesteld en ingeleid door Arnon Grunberg
Samensteller
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
496 p. : ill.
ISBN
9789021420042 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Moederskind voor het leven

Na Moedervlekken komt Arnon Grunberg met Bezette gebieden, dat deze week verschijnt: opnieuw een moederroman. Maar welke roman van Grunberg is dat eigenlijk niet?

 'Nu moet ik mijn eigen moeder worden', schreef Arnon Grunberg op de late avond van 9 februari 2015, bijna vijf jaar geleden, in zijn weblog. Eerder op de avond was zijn moeder, Hannelore Grünberg-Klein, in het ziekenhuis overleden. Ze was 87 jaar geworden.

Dat Hannelore die hoge leeftijd had bereikt, was een wonder. Als Duits Joods meisje kwam ze met haar ouders nog voor het uitbreken van de oorlog in kamp Westerbork terecht. Van daaruit werd zij gedeporteerd naar Theresienstadt en Auschwitz. Beide kampen overleefde ze. Haar ouders waren voor haar ogen naar de gaskamer afgevoerd.

Na hun dood had ze, zo schreef Hannelore in Zolang er nog tranen zijn - haar opmerkelijk onderkoelde memoires, genoteerd aan het eind van de jaren tachtig, maar pas uitgegeven vlak na haar dood - zichzelf slechts één dag rouw toegestaan. Daarna moest ze verder.

Lees verder
Deze bloemlezing, samengesteld door Arnon Grunberg, bevat getuigenissen van twaalf mannen en één vrouw (Grunbergs moeder Hannelore Klein) die Auschwitz-Birkenau hebben overleefd. De bundel bevat een kleine tachtig fragmenten die een chronologisch overzicht geven van de omstandigheden in Auschwitz. 'Wat vermag literatuur, wat belooft zij, wat is haar ethisch kader, hoe is zij ingebed in de werkelijkheid, kan zij ons redden, waarvoor bestaat zij: al deze vragen die elke roman zou kunnen en moeten oproepen worden in het geval van kampliteratuur tot het uiterste gedreven', schrijft Grunberg in zijn inleiding. Hij heeft ook teksten opgenomen van Auschwitzoverlevenden die nadrukkelijk een roman over Auschwitz hebben willen schrijven. Grunberg wil laten zien dat die intentie geen verschil maakt. Memoires van SS'ers zijn niet opgenomen; uitsluitend de slachtoffers komen aan het woord. Een aanzienlijk deel van de bundel heeft betrekking op het Sonderkommando, bestaande uit joodse gevangenen di…Lees verder

Over Arnon Grunberg

Arnon Yasha Yves Grünberg (Amsterdam, 22 februari 1971) is een Nederlandse literaire schrijver. Hij had in zijn jeugd een korte acteurscarrière. Hij maakte als auteur in de jaren 2000-2005 ook gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Hij is sinds 2014 lid van de Akademie van Kunsten. Tot de vele prijzen die aan hem zijn toegekend behoren de P.C. Hooft-prijs en de Johannes Vermeerprijs, beide in 2022.

Jeugd en familie

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen betrekkelijk goed behandeld was. Zijn vader, Hermann Grünberg, zat op talrijke adressen ondergedoken. Arnon Grunberg heeft één oudere zus, Maniou-Louise (1963). In 1982 emigreerde zijn zus naar Israël, waar zij inmiddels met haar gezin in een nederzetting nabij Ramallah een strikt orthodoxe levensstijl volgt…Lees verder op Wikipedia