De man zonder ziekte : roman

Arnon Grunberg (auteur)

De man zonder ziekte : roman

Genre:
Sam, een Zwitserse architect met Indiase roots, reist naar Bagdad waar hij misschien een operagebouw mag neerzetten. Een geweldige carrièrekans want een befaamd architect had in de jaren vijftig al eens een operagebouw ontworpen voor Irak, maar dat is nooit gebouwd. Een tijdje later wordt Sam verdacht van spionage en belandt hij in de cel.
Titel
De man zonder ziekte : roman
Auteur
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2017 | Andere uitgaves
221 p.
ISBN
9789038802053 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Even heb ik me afgevraagd of deze recensie zou moeten worden voorafgegaan door een ‘spoiler alert’. De man zonder ziekte wil immers van begin tot einde een boek van onthullingen zijn, en het valt niet mee om die in een recensie te omzeilen. Al snel besloot ik echter dat een dergelijke pudeur overbodig was. Weet de gemiddelde Grunberglezer immers niet al op voorhand wat hij in zijn romans zal aantreffen? Bijna al zijn boeken vertellen min of meer hetzelfde verhaal, namelijk dat van de decadentie of degradatie van een hoofdpersonage dat bepaalde ‘achterhaalde’ waarden en waarheden personifieert. Het lijkt me zelfs niet ondenkbaar dat datgene wat bij Grunberg zo vaak wordt gezien als een ontmaskering van die waarden en waarheden, in werkelijkheid een geruststellende bevestiging is van wat de Grunbergfan in feite al lang weet — of denkt te weten.
De man zonder ziekte vertelt in twee symmetrische delen over de neergang van de ambitieuze en idealistische architect Samare…Lees verder
Hoofdpersoon in deze roman is de empathische architect, Samarendra Ambani, een Zwitser van Indiase afkomst. Hij woont in Zürich, samen met zijn moeder en een door spierziekte gehandicapte zus. Hij heeft een bijna perfecte vriendin, op een klein snorretje na. De naïeve architect doet mee aan een competitie om een operagebouw in Bagdad te ontwerpen. Hij wordt gevangengenomen, vernederd, maar komt na interventie van het Rode Kruis en de Zwitserse ambassade vrij. Het tweede gedeelte van deze roman spiegelt het eerste. Hij gaat naar Dubai om een grote bibliotheek te ontwerpen met daaronder een bunker. Ook in het tweede deel wordt de architect overgeleverd aan onberekenbare autoriteiten. De afloop kan niet verraden worden, maar het is een weergaloos spel dat Grunberg (1971) speelt op (spannend) verhaalniveau; een spel met spiegelingen, met identiteit, met waarheid en met wat zichtbaar is en wat niet. Een verbluffende roman.

Over Arnon Grunberg

Arnon Yasha Yves Grünberg (Amsterdam, 22 februari 1971) is een Nederlandse literaire schrijver. Hij had in zijn jeugd een korte acteurscarrière. Hij maakte als auteur in de jaren 2000-2005 ook gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Hij is sinds 2014 lid van de Akademie van Kunsten. Tot de vele prijzen die aan hem zijn toegekend behoren de P.C. Hooft-prijs en de Johannes Vermeerprijs, beide in 2022.

Jeugd en familie

Grunberg is afkomstig uit een gezin dat zwaar getraumatiseerd is door de Tweede Wereldoorlog. Zijn moeder Hannelore Grünberg-Klein (1927-2015) overleefde Auschwitz, waar ze naar eigen zeggen betrekkelijk goed behandeld was. Zijn vader, Hermann Grünberg, zat op talrijke adressen ondergedoken. Arnon Grunberg heeft één oudere zus, Maniou-Louise (1963). In 1982 emigreerde zijn zus naar Israël, waar zij inmiddels met haar gezin in een nederzetting nabij Ramallah een strikt orthodoxe levensstijl volgt…Lees verder op Wikipedia