Boek
Nederlands

Sint heeft luizen

Bart Demyttenaere (auteur), Marijke Van Veldhoven (illustrator)
Als Sinterklaas, zijn Pieten en zijn paard vlak voor 5 december last krijgen van luizen, helpt alleen kaalscheren. Prentenboek met gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Luizen
Titel
Sint heeft luizen / tekst Bart Demyttenaere ; ill. Marijke van Veldhoven
Auteur
Bart Demyttenaere
Illustrator
Marijke Van Veldhoven
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2006 | Andere uitgaves
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0598-3

Besprekingen

Op heel wat scholen duiken elk schooljaar opnieuw wel bij iemand luizen op. Luizencontroles zijn dan ook voor de meeste kleuters een alledaags begrip geworden. Maar dat ook Sinterklaas wel eens hoofdluizen kan hebben, op die gedachte is vast nog nooit een kleuter gekomen. Bart Demyttenaere wel, en hij schreef er een leuk verhaal over, waarbij Marijke van Veldhoven (winnares van de Clavis-Prijs van de stad Hasselt in 2004 met Piekfijn naar het feest) de kindvriendelijke illustraties maakte. Op de openingspagina zien we hoe mama Luis haar vele eitjes op een lekker warme plek legt, waarop al die eitjes weer luisjes worden, die weer héél veel eitjes leggen. Op de volgende dubbelpagina zijn we in het kantoor van Sinterklaas en zien we hoe hij gek wordt van de jeuk. Daarna komen alle pieten aan de beurt, en het paard en zelfs de hond van Sinterklaas. Eerst proberen de pieten de luisjes te vangen en in potjes te steken. Daarna proberen ze met allerlei soorten zeep en shampoo de luizen weg te…Lees verder
Sinterklaas, al zijn Pieten en het paard hebben jeuk: ze hebben luizen. De enige die hier geen last van heeft is Kale Piet. Ze proberen van alles, maar alleen alle haren afknippen helpt. Om toch een beetje toonbaar te zijn moeten Sinterklaas, de Pieten en het paard een pruik op zetten. Prentenboek met een serieus onderwerp dat in de tekeningen grappig gebracht wordt. Hier zitten humoristische details in, hoewel het verhaal zelf serieus is. De stress slaat toe, want 5 december komt met rasse schreden en het probleem met de luizen lost zich maar niet op. Op de tekeningen valt veel te ontdekken, de snoeppiet, die dik is, de hond van Sinterklaas en het paard. De luizen worden in het begin van het verhaal prominent opgevoerd, maar komen aan het eind niet meer terug. Aardig sinterklaasverhaal voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Over Bart Demyttenaere

Bart Demyttenaere (Albertstad (Congo), 20 juli 1963) is een Vlaams auteur.

Biografie

Bart Demyttenaere werd geboren in Congo, maar woonde voor het grootste deel van zijn jeugd in Beringen. Hij studeerde voor onderwijzer aan de normaalschool van Bokrijk. Na zijn studies vertrok hij voor vier jaar naar zijn geboorteland om er te gaan werken.

In 1995 schreef hij zijn eerste kinderboek, "Frederiks Geheim" (Standaard), dat werd bekroond door de Limburgse Kinder- en Jeugdjury. Bart Demyttenaere schrijft zowel jeugdboeken, dichtbundels als volwassenenboeken. Men vindt geregeld stukjes van hem terug in Zonnestraal en Doremi, maar hij waagt zich ook aan toneel en non-fictie.

De verhalen van Bart Demyttenaere zijn meestal grappig, zoals zijn reeks over "Gijs en Lise" (Standaard). Het vierde boek uit deze reeks werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Toch schrijft hij ook over thema's als de dood. "Een ster voo…Lees verder op Wikipedia