Boek
Nederlands

Kleine filosofie van de volmaakte mens : een persoonlijke bloemlezing

Bas Heijne (samensteller), Peter Sloterdijk (auteur), Rüdiger Safranski (auteur)
+1
Kleine filosofie van de volmaakte mens : een persoonlijke bloemlezing
×
Kleine filosofie van de volmaakte mens : een persoonlijke bloemlezing Kleine filosofie van de volmaakte mens : een persoonlijke bloemlezing

Kleine filosofie van de volmaakte mens : een persoonlijke bloemlezing

Filosofische teksten over de impact van technische ontwikkelingen op de toekomst van de mens.
Titel
Kleine filosofie van de volmaakte mens : een persoonlijke bloemlezing / voorwoord en samenstelling Bas Heijne ; aut. Peter Sloterdijk, Rüdiger Safranski, Slavoj Zizek ... [et al.]
Samensteller
Bas Heijne
Auteur
Peter Sloterdijk Rüdiger Safranski Slavoj Zizek
Taal
Nederlands
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015
299 p.
ISBN
9789044621297 (paperback)

Besprekingen

Medio 2015 presenteerde Bas Heijne voor de VPRO een zesdelige televisieserie met als titel 'De volmaakte mens'. Van die serie is deze bundel een verlengstuk. Hij bevat vijftien teksten van toonaangevende filosofen en wetenschapsbeoefenaars – deels kwamen ze ook al in de genoemde serie aan het woord – over de impact van de technologie op de toekomst van de mens. Ontwikkelingen op gebieden als kunstmatige intelligentie, genetische manipulatie, nanotechnologie en neurowetenschappen roepen allerlei vragen op over wat ons te wachten staat en of we dat wel moeten willen. Vragen waar denkers als Sloterdijk en Safranski, Sandel en Singer, Bostrom, Verbeek en Gray diepgaand en met zeer verschillende conslusies over hebben nagedacht. Vragen waarover zij op hun beurt de lezer indringend aan het denken zetten. Bevat noten, literatuurverwijzingen en gegevens over de auteurs.

Over Bas Heijne

CC BY 3.0 - Foto van/door Robert Tjalondo

Bastiaan Johan (Bas) Heijne (Nijmegen, 9 januari 1960) is een Nederlandse schrijver, vertaler en interviewer.

Levensloop

Heijne groeide op in Zwanenburg en ging naar de middelbare school in Badhoevedorp. Hij studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1983 debuteerde hij als schrijver met de roman Laatste woorden. Hij schreef tussen 1984 en 1990 reisverhalen voor het tijdschrift De Tijd en daarna tot en met 1992 voor HP/De Tijd. Een deel van deze verhalen werd later gebundeld in Vreemde reis.

Zijn tweede roman, Suez, verscheen in 1992. Heijne is sinds 1991 als essayist verbonden aan NRC Handelsblad, de krant waarvoor hij van 2001 tot 2018 ook iedere week een column verzorgde. Zijn essaybundel De wijde wereld werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.

Hij heeft werk vertaald van Evelyn Waugh, E.M. Forster en Joseph Conrad. In 2003 heeft hij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties