Humoristische verhalen.
Titel
Onverzameld werk
Auteur
B.J. Novak 1979-
Vertaler
Jevgenia Lodewijks Lydia Meeder Maarten Van der Werf
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
One more thing : stories and other stories
Editie
1
Uitgever
Houten: Agathon, 2014
302 p.
ISBN
9789000335725 (hardback)

Besprekingen

THE OFFICE AT HOME

De Amerikaanse acteur en komiek B.J. Novak laat zijn gedachten en zijn gevoel voor humor de vrije loop in Onverzameld werk , met een even grappig als ontroerend resultaat.

Bezige bij, die B.J. Novak. De man is nog geen 35 maar heeft al een mooi palmares als acteur, regisseur, scenarist en producent. En nu debuteert hij ook nog eens als schrijver, met Onverzameld werk , een boek waarvoor hij in de Verenigde Staten trouwens een voorschot kreeg dat het miljoen dollar oversteeg.

Voor een man die met zoveel dingen tegelijk bezig is en wiens aandacht duidelijk alle kanten opgaat, is het niet meer dan gepast dat zijn boek geen roman met één lang verhaal is, maar een verzameling van een zestigtal korte stukjes, parodieën of verhalen die heel verscheiden zijn. Soms is het heel erg kort, niet meer dan een inval eigenlijk, zoals Als je van iets houdt : Als je van iets houdt, moet je het loslaten. Als je niet van iets houdt, moet je het zeker loslaten. Dus laat eigenlijk alles maar gewoon uit je handen vallen, het maakt toch niks uit. Soms beslaat een verhaal een pagina of twee, hier en daar zitten er in het boek ook voldragen korte verhalen van een twin…Lees verder

Een schrijversleven kan als een sprookje zijn. Je begint als dichter maar krijgt succes als vertaler van het werk van Cervantes en Proust, en zelfs als Engels-Engels vertaler van ‘The Great Gatsby’. Het overkomt J.C. Audedat in het lange verhaal dat deze bundeling van humoristische teksten besluit. B.J. Novak is bekend van ‘The Office: An American Workplace’ (acteur en scenarist) en komt daarnaast aan de kost als stand-upper. Zijn dialogen zijn onberispelijk, maar de platvloersheid van stand-up comedy blijft hier achterwege. De 63 verhalen (variërend van een paar regels tot zo’n twintig pagina’s lang) worden gekenmerkt door een prettig absurditeitsgehalte (Nelson Mandela krijgt een ‘roast’, John Grisham wordt op de hak genomen en in de hemel geeft Sinatra een concert dat vijf uur duurt). Een afwisselende bundel die bij een breed publiek in de smaak zal vallen. Het vertalerstrio heeft goed werk afgeleverd. Bevat komische discussietips. Normale druk.

Over B.J. Novak

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gaelen Hadlett from Brooklyn, NY, USA

Benjamin Joseph Manaly "B.J." Novak (31 juli 1979) is een Amerikaans acteur, stand-upcomedian en scenarioschrijver. Hij verscheen als Ryan Howard in de NBC-sitcom The Office US en is een van de schrijvers van de met verscheidene Emmy Awards bekroonde serie. Ook speelt hij een rol in Quentin Tarantino's film Inglourious Basterds.

Filmografie

Scenarioschrijver

 • The Office US
  • Diversity Day (29 maart 2005)
  • Sexual Harassment (27 september 2005)
  • The Fire (1 oktober 2005)
  • Boys and Girls (2 februari 2006)
  • Initiation (19 oktober 2006)
  • Safety Training (12 april 2007)
  • Local Ad (25 oktober 2007)
  • Chair Model (17 april 2008)
  • Prince Family Paper (22 januari 2009)
  • Dream Team (9 april 2009)

Acteur

Suggesties