Na een diamantenroof door een Amerikaanse bende ontstaat een chaotische reeks komische verwikkelingen, waardoor het leven van de dorre Engelse advocaat Archie Leach volkomen in de war raakt
Titel
A fish called Wanda
Regisseur
Charles Crichton
Componist
John Du Prez
Acteur
John Cleese Jamie Lee Curtis Kevin Kline Michael Palin
Taal
Engels
Uitgever
MGM, 2011
1 blu-ray
Oorspr. opname
1988
Speelduur
ca. 114 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
EAN
8712626084068

Andere formaten:

Besprekingen

Een Brits-Amerikaanse coproductie uit 1989 van regisseur Charles Crichton. John Cleese is de zeer Britse advocaat die een bankovervaller verdedigt. Hij weet niet wat hem overkomt wanneer hij wordt verleid door diens vriendin (Jamie Lee Curtis). Helaas is het haar alleen maar te doen om informatie over de gestolen en verstopte diamanten. Vele verwikkelingen volgen, waarin Britse en Amerikaanse stereotypen op de hak worden genomen. Deze film, waarvoor Kevin Cline een Oscar kreeg, werd gerekend tot de beste zwarte komedies van de jaren tachtig van de twintigste eeuw. Peter van Bueren (Volkskrant) vond indertijd: 'Cleese was bij het schrijven van het script buitengewoon op dreef. Hij bedacht de ene originele grap na de andere en de meest voor de hand liggende moppen worden dermate kundig uitgespeeld dat A fish called Wanda ruim anderhalf uur dolle pret is.' Cinema.nl geeft 4 (van 5) sterren: 'Krankzinnige komedie, geschreven door Cleese en Crichton, is een aaneenrijging van hilarische, so…Lees verder

Over Charles Crichton

Charles Ainslie Crichton (Wallasey, 6 augustus 1910 – Londen, 14 september 1999) was een Brits filmregisseur.

Levensloop

Crichton werkte vanaf de jaren 30 als filmmonteur voor Alexander Korda. In de jaren 40 begon hij ook zelf lange speelfilms te draaien. De groteske komedie gold als het geliefkoosde filmgenre van Crichton. Vanaf 1960 ging hij steeds vaker voor de Britse televisie werken. In 1987 maakte hij echter een succesvolle rentree met A Fish Called Wanda. Acteur Kevin Kline won voor zijn rol in die film de Oscar voor beste mannelijke bijrol.

Crichton overleed op 89-jarige leeftijd in South Kensington in Londen.

Filmografie

  • 1944: For Those in Peril
  • 1945: Dead of Night (segment)
  • 1945: Painted Boats
  • 1947: Hue and Cry
  • 1948: Against the Wind
  • 1948: Another Shore
  • 1949: <…Lees verder op Wikipedia

Suggesties