Boek
Nederlands

Het uitdrukken van emoties bij mens en dier

Charles Darwin (auteur)
+1
Het uitdrukken van emoties bij mens en dier
×
Het uitdrukken van emoties bij mens en dier Het uitdrukken van emoties bij mens en dier

Het uitdrukken van emoties bij mens en dier

Titel
Het uitdrukken van emoties bij mens en dier
Auteur
Charles Darwin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The expression of the emotions in man and animals
Uitgever
Amsterdam: Nieuwezijds, 2001
XXXVI, 483 p. : ill.
ISBN
90-5712-030-5

Besprekingen

Anno 2009 is continuïteit tussen mens en dier een geaccepteerd gedachtegoed, maar in het Victoriaanse Engeland was dat zeker niet het geval. Charles Darwin (1809-1882) onderkende de continuïteit in uitingen van emotie en poneerde de stelling dat aan emotie bij mens en dier soortgelijke fysiologische processen ten gronslag liggen. Deze verzorgde uitgave is vanwege het onderwerp een boek waarin de illustraties een essentiële rol vervullen; de tekeningen zijn natuurgetrouw en geven de expressiviteit bij dieren aan. De expressiviteit bij mensen wordt fotografisch weergegeven. Darwin gaat ten opzichte van tijdgenoten een stapje verder door emoties in een evolutionair continuium te plaatsen. Vrij diep wordt ingegaan op de manieren waarop dieren emoties uitdrukken in relatie tot menselijke uitdrukkingsvormen. In deze post-darwinistische tijd zijn de theorieën aangepast en meer toegankelijk gemaakt. Toch is de eerste uitgave van dit boek nog steeds van onschatbare waarde voor de huidige gedra…Lees verder

Over Charles Darwin

Charles Robert Darwin (Shrewsbury, 12 februari 1809 – Downe, 19 april 1882) was een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Het bestaan van evolutie werd omstreeks 1850 al door een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap geaccepteerd. De acceptatie van natuurlijke selectie als aandrijvend mechanisme liet langer op zich wachten, maar geldt tegenwoordig in de wetenschap als onomstreden.

Darwin werd gelovig opgevoed en opgeleid volgens de opvattingen van de toen in Engeland gangbare natuurlijke theologie, die religie en wetenschap trachtte te verenigen. Ten gevolge van de waarnemingen en ontdekkingen die hij in de loop van zijn leven deed, ging hij echter steeds meer twijfelen zowel aan deze gangbare ideeën over soortvorming als aan zijn persoonlijke geloof.

Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle…Lees verder op Wikipedia