Boek
Nederlands
Een hevige stotteraar die zich op papier geweldig kan uitdrukken, zit wegens oplichting in de gevangenis en probeert al schrijvend een nieuw bestaan op te bouwen.
Titel
De stotteraar
Auteur
Charles Lewinsky
Vertaler
Herman Vinckers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Stotterer
Uitgever
[Amsterdam]: Meridiaan Uitgevers, 2020
374 p.
ISBN
9789493169067 (paperback)

Besprekingen

Een stotteraar die geen zin succesvol kan afronden, zit wegens oplichting van oudere dames in de gevangenis. Omdat hij op papier formidabel formuleert, leeft hij zich uit als schrijver en verleent medegevangenen discutabele diensten en tracht zo een nieuw bestaan op te bouwen. Deze verhaallijn wordt afgewisseld met brieven, dagboekfragmenten en korte verhalen, die de literaire virtuositeit van de schrijver moeten aantonen, maar de vaart uit de handeling halen. Enigszins langdradige roman over een (gentleman-)oplichter waarin waarheid en leugen voortdurend stuivertje wisselen. De auteur (1946) kreeg in Nederland bekendheid met bestsellers als ‘Het lot van de familie Meyer’* en ‘Terugkeer ongewenst’**, waarin zijn verteltalent wat meer ingetogen tot uiting komt.

Over Charles Lewinsky

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Lindner

Charles Lewinsky (Zürich, 14 april 1946) is een Zwitsers schrijver van literaire romans, toneelstukken, televisieseries, hoorspelen en liederen.

Leven

Lewinsky is van Joodse herkomst. Hij studeerde germanistiek en theaterwetenschappen in Zürich en Berlijn. Tot 1980 werkte hij veel voor het theater, als dramaturg en regisseur. Daarna legde hij zich vooral toe op het schrijverschap, aanvankelijk vooral ook voor het theater. Later maakte hij ook televisieshows en schreef hoorspelen, scripts voor diverse televisieseries, draaiboeken voor films en zo'n zevenhonderd songteksten. Eind jaren negentig begon hij ook literaire romans te schrijven.

Lewinsky woont en werkt tegenwoordig afwisselend in het Franse Vereux en in Zürich. Hij is getrouwd met Ruth Halpern, die eveneens schrijfster is.

Werk en waardering

Lewinsky toont zich in zijn literaire romans vooral een groot verteller,…Lees verder op Wikipedia