Besprekingen

De verborgen geschiedenis van Courtillon begint wanneer de ik-persoon een denkbeeldige jij-figuur rondleidt door de straten van het dorpje Courtillon, waar hij zojuist is neergestreken om verder onduidelijke redenen. Op de achtergrond speelt een ongelukkige liefdesgeschiedenis, maar over hoe de vork werkelijk in de steel zit, tast de lezer lange tijd in het duister. In eerste instantie wekt deze onbekende jij-figuur bevreemding op en door de directe aanspreekvorm zelfs ergernis. De inwoners van het dorp leiden, in weerwil van hun bonte diversiteit, een voortkabbelend bestaan tegen het slaperige, haast negentiende-eeuws aandoende decor van de streekroman. Er is sprake van een geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog, waarin verdwenen geld en een doodgeschoten koerier een prominente rol spelen. Op het eerste gezicht lijkt dit gegeven geen verband te houden met een burgerinitiatief om de voorgenomen grindafgraving bij de rivier te verijdelen.
Charles Lewinski neemt er de tijd v…Lees verder
Een Duitse leraar Frans, die vanwege zijn liefde voor een leerling vroegtijdig met pensioen is gestuurd, vervult in zijn huis in een Frans dorpje de rol van kroniekschrijver. In het kleine dorp hebben de inwoners velerlei geheimen, die ze zo goed mogelijk proberen te verbergen, maar die tegelijk stiekem worden besproken. De Duitse outsider ontdekt langzamerhand dat een misdaad uit de Tweede Wereldoorlog vele jaren later nog bepalend is voor de onderlinge relaties. Als beeld van een dorp geslaagd vanwege de soevereine vertelwijze, als misdaadroman maar half gelukt door het langzame verteltempo. Een strak geconcipieerde roman, die door het trage tempo wat ouderwets aandoet en uiteindelijk meer belooft dan wordt waargemaakt. De Zwitserse auteur (1946) schreef eerder met 'Het lot van de familie Meijer'* een verkoophit. Gebonden met leeslint; normale druk.

Over Charles Lewinsky

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Lindner

Charles Lewinsky (Zürich, 14 april 1946) is een Zwitsers schrijver van literaire romans, toneelstukken, televisieseries, hoorspelen en liederen.

Leven

Lewinsky is van Joodse herkomst. Hij studeerde germanistiek en theaterwetenschappen in Zürich en Berlijn. Tot 1980 werkte hij veel voor het theater, als dramaturg en regisseur. Daarna legde hij zich vooral toe op het schrijverschap, aanvankelijk vooral ook voor het theater. Later maakte hij ook televisieshows en schreef hoorspelen, scripts voor diverse televisieseries, draaiboeken voor films en zo'n zevenhonderd songteksten. Eind jaren negentig begon hij ook literaire romans te schrijven.

Lewinsky woont en werkt tegenwoordig afwisselend in het Franse Vereux en in Zürich. Hij is getrouwd met Ruth Halpern, die eveneens schrijfster is.

Werk en waardering

Lewinsky toont zich in zijn literaire romans vooral een groot verteller,…Lees verder op Wikipedia

Suggesties