Boek
Duits

Kastelau : Roman

Charles Lewinsky (auteur)

Kastelau : Roman

Genre:
Een Amerikaanse filmwetenschapper doet onderzoek naar de rol van een Nazi-filmster in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.
Titel
Kastelau : Roman
Auteur
Charles Lewinsky
Taal
Duits
Uitgever
München: Nagel & Kimche, 2014
397 p.
ISBN
9783312006304 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Net als in 'Gerron' (vertaald als 'Terugkeer ongewenst') van de Zwitser auteur (1946) speelt dit lezenswaardig tragi-komische verhaal voor een breed publiek in de nazi-filmwereld. De knap verweven fictieve bronnen (door auteur ‘C.L.’) komen echt over. De Amerikaanse filmwetenschapper Samuel Saunders is geruïneerd door de dreiging van een rechtszaak tegen de publicatie van zijn dissertatie, die voor een bekende Hollywoodacteur (en voormalig nazi-filmster) belastend zou zijn. We volgen Saunders’ bronnenonderzoek uit de jaren tachtig naar diens rol in een filmploeg die in de nadagen van WO II een NS-propagandafilm in het geïsoleerde bergdorp Kastelau in Beieren draaide. Het was in feite een overlevingsplan van de groep om maar niet op het einde in het zwaar gebombardeerde Berlijn te zijn. De hoofdrol in dit verhaal vol jaloezie, verraad en romantiek binnen de groep geheime nazi-tegenstrevers, opportunisten en nazi-filmsterren is weggelegd voor de levensechte en vaak humoristische getuige…Lees verder

Over Charles Lewinsky

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Lindner

Charles Lewinsky (Zürich, 14 april 1946) is een Zwitsers schrijver van literaire romans, toneelstukken, televisieseries, hoorspelen en liederen.

Leven

Lewinsky is van Joodse herkomst. Hij studeerde germanistiek en theaterwetenschappen in Zürich en Berlijn. Tot 1980 werkte hij veel voor het theater, als dramaturg en regisseur. Daarna legde hij zich vooral toe op het schrijverschap, aanvankelijk vooral ook voor het theater. Later maakte hij ook televisieshows en schreef hoorspelen, scripts voor diverse televisieseries, draaiboeken voor films en zo'n zevenhonderd songteksten. Eind jaren negentig begon hij ook literaire romans te schrijven.

Lewinsky woont en werkt tegenwoordig afwisselend in het Franse Vereux en in Zürich. Hij is getrouwd met Ruth Halpern, die eveneens schrijfster is.

Werk en waardering

Lewinsky toont zich in zijn literaire romans vooral een groot verteller,…Lees verder op Wikipedia