Boek
Nederlands

Helden van de grens

Dave Eggers (auteur), Monique Ter Berg (vertaler), Brenda Mudde (vertaler)
Een Amerikaanse tandarts laat na een aanklacht van een patie͏̈nt haar ongelukkige huwelijk achter zich en vlucht met haar jonge kinderen naar Alaska, waar ze op zoek gaat naar een nieuwe invulling van hun leven.
Titel
Helden van de grens
Auteur
Dave Eggers
Vertaler
Monique Ter Berg Brenda Mudde Elles Tukker Maarten Van der Werf
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Heroes of the frontier
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2017 | Andere uitgaves
367 p.
ISBN
9789048838943 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Naar het onbeschaafde hart van Amerika

Dave Eggers koppelt graag een goed verhaal aan een kritische kijk op zijn vaderland. Zo ook in zijn nieuwste roman, waarin hij op zoek gaat naar de reden waarom Amerika ondanks alles toch een plaats blijft waar je je kinderen wilt opvoeden.

Er zijn twee soorten geluk, schrijft Dave Eggers op de eerste pagina van Helden van de grens. Er is het trotse geluk van een geslaagd leven te midden van familie en vrienden, en er is het geluk dat je voelt wanneer je met een glas wijn in de hand terugkijkt op de puinzooi die je van je leven hebt gemaakt en bedenkt dat het allemaal nog veel erger had gekund. Eggers voelt meer sympathie voor mensen die het tweede soort geluk koesteren. In zijn nieuwste roman is dat Josie, de moeder van de achtjarige Paul en zijn drie jaar jongere zusje Ana.

Josie was ooit een succesrijke tandarts. Tegen wil en dank, zou je kunnen zeggen, want het verkavelingsleven dat gepaard ging met die baan kon ze maar niet gewoon worden. Haar omgeving bestond uit mensen voor wie alles altijd op rolletjes had gelopen en die niets afwisten van het ware bestaan.

Op een bepaald moment ging het fout met haar praktijk en haar relatie. Een vrouw met kaakkanker…Lees verder

Bloot zijn en beginnen in Alaska

'Amerikaan zijn betekent dat je een onbeschreven blad bent', zegt Josie in Helden van de grens, de jongste roman van Dave Eggers. En dus verkast ze met haar kroost naar Alaska om een nieuwe start te maken.

Op het eerste gezicht lijken de boeken van Dave Eggers heel verschillend. Maar het is de setting die varieert, op thematisch vlak is de Amerikaan consequent. Of het verhaal nu speelt in Saoedi-Arabië ( Een hologram voor de koning), in Soedan ( Wat is de Wat) of in New Orleans ( Zeitoun), Eggers laat de kleine mens zien die worstelt met het leven. Hoe kunnen we onze menselijkheid bewaren? Hoe kunnen we moed tonen? Waar komen we vandaan? Dat zijn de vragen die terugkomen, ook in Helden van de grens, een roman die haaks lijkt te staan op De cirkel. Daarin liet Eggers zien hoe May, werkneemster van een Google-achtig bedrijf, beroofd wordt van haar privacy en vrijheid. Mays mobiele telefoon leek een extra orgaan, ze kon hem niet missen. Toch vind je in De cirkel passages die een prelude vormen op Eggers' nieuwste: de delen waarin May 's nachts ging varen, weg van alles en iedereen.

In Helden van de grens huurt de veertigjarige Josie,…Lees verder

Vinger in de kont

In Helden van de grens lukt het Dave Eggers net niet om écht grip op zijn hoofdpersonage te krijgen. Al blijft hij een meesterlijke chroniqueur van zijn tijd en houdt hij de vinger aan de pols.

Ooit was Josie een succesvolle tandarts in een stadje in Ohio, ‘gelukkig samenwonend’, met twee wolken van kleine kinderen. Vandaag is ze veertig, vrijgezel, uitgeblust en met haar achtjarige zoon Paul en vijfjarige dochter Ana voor zichzelf en haar verleden op de vlucht in een aftandse camper in Alaska. De in een roadtrip verpakte midlifecrisis van Josie vormt het geraamte van Dave Eggers’ nieuwe roman Helden van de grens .

Haar ‘succes’ is trouwens heel relatief. Na een klacht van een patiënt moest ze haar tandartspraktijk verkopen en haar op de vingers van één hand te tellen liefdesaffaires baadden in tristesse. Zo bracht haar ‘ex-man-zonder-ruggengraat’ Carl vanwege zijn ‘zwakke darmen’ de meeste tijd op de wc door. Haar latere ‘vriendje-met-de-kleine-lul’ Tyler kon het dan weer niet laten om tijdens het liefdesspel zijn vinger eerst in haar kont te stoppen om er later – discreet – aan te ruiken.

In Een hologram voor d…Lees verder

Het verhaal is een spannende en bij vlagen hilarische roadtrip over een tandarts, Josie, die samen met haar twee jonge kinderen Paul (8) en Ana (5) haar praktijk en een mislukt huwelijk in Ohio achter zich laat en probeert in Alaska aan hun bestaan een nieuwe draai te geven. Josie, ontheemd, onrustig en nooit echt gesetteld, vlucht na een aanklacht van een patiënt en het schuldgevoel over de dood van een jongen die ze heeft aangemoedigd als militair naar Afghanistan te gaan. Onheilspellende elementen (inclusief Josie’s verleden) en haar vaker impulsief gedrag worden gecombineerd met Eggers’ bekende ironisch omver trappen van heilige huisjes als het ‘zuivere’ Alaska (duur en vergeven van de rare types en bosbranden) en de Amerikaanse droom. Tijdens hun odyssee in een krakkemikkige camper kruipen ze regelmatig door het oog van de naald en blijven op een sprookjesachtige manier altijd ongedeerd, ook tijdens het spectaculaire slot. De grote kracht is de levendige schets van de zorgzame Pa…Lees verder

Over Dave Eggers

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Dave Eggers (Boston (Massachusetts), 12 maart 1970) is een Amerikaans auteur en redacteur.

Levensloop

Eggers begon zijn loopbaan als schrijver bij Salon.com en het tijdschrift Might, dat hij zelf oprichtte. Vervolgens schreef hij een boek met semi-fictieve memoires (dat werd genomineerd voor de Pulitzerprijs) over het opvoeden van zijn jongere broer na de dood van hun ouders. Daarna volgden diverse romans en een verzameling korte verhalen. In 2005 publiceerde Eggers het boek Surviving Justice: America's Wrongfully Convicted and Exonerated, met daarin een serie interviews met mensen die tot de doodstraf veroordeeld werden, maar voor wie dat oordeel later teruggedraaid werd. Dat boek richt zich met name op de nasleep voor onterecht veroordeelden en hun nakomelingen.

In 2008 was Eggers een van de drie winnaars van de TED Prijs.

Bibliografie

Een (incomplete) lijst…Lees verder op Wikipedia

Suggesties