De kale aap : een bioloog onderzoekt het menselijk dier

Ook verschenen als De naakte aap

Desmond Morris (auteur), Midas Dekkers (inleider), Laura Van Campenhout (vertaler)
+1
De kale aap : een bioloog onderzoekt het menselijk dier
×
De kale aap : een bioloog onderzoekt het menselijk dier De kale aap : een bioloog onderzoekt het menselijk dier

De kale aap : een bioloog onderzoekt het menselijk dier

Ook verschenen als De naakte aap

Studie over de mogelijke betekenis van menselijke gedragingen, gebaren, gelaatsuitdrukkingen, houding en bewegingen.
Onderwerp
Ethologie
Titel
De kale aap : een bioloog onderzoekt het menselijk dier
Ook verschenen als
De naakte aap
Auteur
Desmond Morris
Inleider
Midas Dekkers
Vertaler
Laura Van Campenhout
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The naked ape : a zoologist's study of the human animal
Editie
Vernieuwde heruitgave
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018 | Andere uitgaves
271 p.
Aantekening
Met een nieuwe inleiding van de auteur
ISBN
9789045036175 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Vijftig jaar geleden verscheen 'The naked ape' van Desmond Morris. Morris kijkt met de ogen van een bioloog naar de mens, één van de 193 apensoorten. In de oorspronkelijke vertaling heette het boek 'De naakte aap'. Dat was een prikkelende, maar niet correcte vertaling. Zoals Midas Dekkers in het voorwoord van deze heruitgave terecht schrijft: als er één aap niet naakt is, is het wel de mens. De mens onderscheidt zich van zijn apen-neven door het gemis aan een vacht, dus zijn kaalheid. Andere belangrijke verschillen zijn het grote brein en zijn rechtop gaande gang. Het boek baarde vijftig jaar geleden groot opzien, doordat het ruim honderd jaar na Darwin de mens verder ontdeed van zijn bijzondere positie in het dierenrijk. Het menselijke gedrag, zoals seks, het grootbrengen van kroost, vechten, eten en verzorging is nog altijd te herleiden uit de positie van onze verre voorouders in hun biotoop. Het boek in deze nieuwe vertaling is gemakkelijk leesbaar. Behalve het voorwoord van Midas …Lees verder

Over Desmond Morris

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Eric Koch voor Anefo

Desmond John Morris (Purton (Wiltshire), 24 januari 1928) is een Engelse zoöloog, publicist, kunstschilder, tv-presentator en tv-programmamaker.

Levensloop

Al op jeugdige leeftijd had hij een levendige belangstelling voor de natuur en voor moderne beeldende kunst, met name voor het surrealisme. Hij begon een serieuze loopbaan als schilder en studeerde tegelijkertijd zoölogie in Birmingham. Zijn doctoraal behaalde hij vervolgens aan de Universiteit van Oxford waar hij onder leiding van Niko Tinbergen werkte aan een onderzoek naar het voortplantingsgedrag van stekelbaarzen.

Vanaf 1956 was Morris bij Granada Television verantwoordelijk voor de televisieserie Zoo Time. In dezelfde periode onderzocht hij het talent van chimpansees om schilderijen te maken. Het leidde tot enkele exposities.

Hij was van 1959 tot 1967 hoofd van de afdeling Zoogdieren in de dierentuin van Londen (London Zoo) en publiceerde zowel weten…Lees verder op Wikipedia

Suggesties