Boek
Nederlands
Al meer dan veertig jaar zorgt een dierenoppasser met hart en ziel voor een olifant, maar hij moet eigenlijk met pensioen.
Onderwerp
Olifanten, Dierentuinen
Titel
Hannah's droom
Auteur
Diane Hammond
Vertaler
Ruud Van de Plassche
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Hannah's dream
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
319 p.
ISBN
9789044325478 (paperback)

Besprekingen

Hannah’s droom is de derde roman van Diane Hammond. We lezen over Sam, die al 41 jaar voor een olifant van een dierentuin zorgt. Sam is pensioengerechtigd, maar wil het werk niet neerleggen voordat er een waardige opvolger is gevonden. De olifant is na de jarenlange verzorging van Sam en zijn vrouw Corinne zo gehecht geraakt aan hen, dat Sam eerst wil zien of er een vertrouwensband kan ontstaan tussen de olifant en een nieuwe medewerker. Op een gegeven moment wordt er een nieuwe werkneemster benoemd die de zorg voor Hannah, de olifant, op zich zal nemen: Neva Wilson. Zij ontdekt dat de olifant er slecht aan toe is, door het jarenlange staan op het beton zijn de poten van de olifant verzwakt. Neva bedenkt samen met Sam een plan om de olifant naar een opvangpark te brengen waar ze zal kunnen herstellen en de laatste jaren van haar leven in rust door zal kunnen brengen. Maar de directrice van de dierentuin zet juist op dat moment de olifant in als topattractie en wil niet dat de o…Lees verder
Al meer dan 41 jaar zorgt Sam, nadat hij uit de Korea-oorlog terugkwam, voor olifant Hannah. De inmiddels overleden grondlegster van de dierentuin die het olifantje meenam uit Afrika, gaf hem alle ruimte. Maar Sam kan niet met pensioen, want hij voorziet dat de eenzame Hannah met haar zere poten dan snel dood zal gaan. Gelukkig komt er een nieuwe, jonge verzorgster die een goed idee krijgt, helemaal aansluitend bij de droom die Sam al jarenlang voor Hannah heeft. De Amerikaanse schrijfster Diane Hammond – die zelf intensief met dieren werkte -schreef een fraai (hier goed vertaald!), ontwapenend en meeslepend verhaal, waarin de figuren rond olifant Hannah echte mensen van vlees en bloed zijn die verliefd worden of verdriet hebben. Een aanstekelijke roman met een ongewoon onderwerp die iedereen die van een mooi (ook romantisch) verhaal houdt- ook de ‘niet zo grote dierenliefhebber’- zou moeten lezen. Vrij kleine druk.