Boek
Nederlands

Bibliotheek van de fotografie. 3, Lichtpapier : teksten over fotografie

Dirk Lauwaert (auteur)

Bibliotheek van de fotografie. 3, Lichtpapier : teksten over fotografie

Bibliotheek van de fotografie 3 bundelt een fraaie selectie artikels en essays van kunstcriticus Dirk Lauwaert die met een intellectuele maar tegelijkertijd tastbare blik op zoek gaat naar het eigenaardige van foto's en in zijn geschriften het 'venster van de fotografie' open houdt. 'Lichtpapier' biedt reflectie en nuancering en geeft inzicht in de taal van het fotografisch beeld.
Titel
Bibliotheek van de fotografie. 3, Lichtpapier : teksten over fotografie
Auteur
Dirk Lauwaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Fotomuseum Provincie Antwerpen, 2007
ISBN
9789078487074 (paperback)

Besprekingen

Dirk Lauwaert is één van de meest gehoorde stemmen over fotografie in ons cultureel veld. Van alle kunstvormen is de fotografie vermoedelijk het minst gemakkelijk om over te schrijven omdat haar beeldtaal en media vaak dichter bij de commerciële cultuur dan bij de 'hoge' kunst lijken te staan. In die zin is de fotografie dan ook een bijzonder interessant artistiek fenomeen omdat het net een aantal dubbelzinnigheden en de ambivalentie van de hedendaagse kunst ter sprake brengt. Die ambivalentie speelt ook in de teksten over fotografie die Lauwaert in deze bundel heeft samengebracht. Dirk Lauwaert is zeker geen onvoorwaardelijk bewonderaar van de fotografie en zegt zelfs diep overtuigd te zijn van "de monsterachtigheid van de fotografische opname". De artikels in dit boek hebben dan ook vaker een zoekende toon dan een traditioneel kunstkritische.

Daarin zit meteen één van de zwakheden van de bundel. Ten eerste zijn hier teksten samengebracht uit de jaren 1988 tot 2004. De oudere …Lees verder

Over Dirk Lauwaert

Dirk Lauwaert (19 januari 1944 – 10 augustus 2013) was een Vlaams schrijver, docent en kunstcriticus.

Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen (afdeling pers en communicatie) aan de Katholieke Universiteit van Leuven en filmregie aan het Centro Sperimentale, de filmschool van Cinecittà in Rome.

Als docent fototheorie en -geschiedenis was hij jarenlang verbonden aan de Hogeschool Sint-Lukas. Tevens doceerde hij cultuursociologie aan het RITS, het departement Audiovisuele en Dramatische Kunsten en Technieken van de Erasmushogeschool.

Lauwaert schreef over fotografie, film, mode, beeldende kunst en een aantal autobiografische essays over zijn jeugd. Hij was bekend voor zijn bijdragen in tijdschriften als Film en Televisie, Kunst en Cultuur, Andere Sinema en De Witte Raaf en was ook werkzaam in de audiovisuele media (onder meer Radio 3).

Hij overleed aan de gevolgen van een hersentumor, een ziekte waarvan hij reeds acht jaar wist dat deze hem …Lees verder op Wikipedia