Boek
Nederlands

De geknipte stof : schrijven over mode

Dirk Lauwaert (auteur)

De geknipte stof : schrijven over mode

Filosofisch getinte en kunstkritische essays over mode.
Onderwerp
Mode
Titel
De geknipte stof : schrijven over mode
Auteur
Dirk Lauwaert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2013
258 p. : ill.
ISBN
9789401412377 (paperback)

Besprekingen

Een bundeling van de voornaamste artikelen over mode door gerespecteerd Belgisch kunstcriticus Dirk Lauwaert (1944-2013). Tweeëntwintig essays geschreven tussen 1994 en 2007 belichten onder meer mode als boodschap, kledij en het filmkostuum. Op bijna poëtische wijze verhaalt Lauwaert over het ambacht, het zien, het ervaren en het bestaan van mode, waaruit respect voor haar unieke suggesties van ruimte en beweging blijkt. Schrijven over mode roept voor de auteur niet alleen associaties op met Coco Chanel of Audrey Hepburn, maar ook met Christian Schad, Honoré de Balzac, William Klein, Luchino Visconti en Walter Benjamin, waardoor hij mode als serieus onderwerp inlijft in de beeldende kunsten, literatuur, fotografie, film en sociale wetenschappen. Een tiental illustraties uit Gazette du Bon Ton en Style onderschrijft de (historische) waarde van deze postume publicatie. Dit elegante boek biedt een breed inzicht in mode als 'denken in vormen' voor een eveneens breed georiënteerd publiek.

Over Dirk Lauwaert

Dirk Lauwaert (19 januari 1944 – 10 augustus 2013) was een Vlaams schrijver, docent en kunstcriticus.

Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen (afdeling pers en communicatie) aan de Katholieke Universiteit van Leuven en filmregie aan het Centro Sperimentale, de filmschool van Cinecittà in Rome.

Als docent fototheorie en -geschiedenis was hij jarenlang verbonden aan de Hogeschool Sint-Lukas. Tevens doceerde hij cultuursociologie aan het RITS, het departement Audiovisuele en Dramatische Kunsten en Technieken van de Erasmushogeschool.

Lauwaert schreef over fotografie, film, mode, beeldende kunst en een aantal autobiografische essays over zijn jeugd. Hij was bekend voor zijn bijdragen in tijdschriften als Film en Televisie, Kunst en Cultuur, Andere Sinema en De Witte Raaf en was ook werkzaam in de audiovisuele media (onder meer Radio 3).

Hij overleed aan de gevolgen van een hersentumor, een ziekte waarvan hij reeds acht jaar wist dat deze hem …Lees verder op Wikipedia