Boek
Nederlands

Dromen van een expeditie : geschriften over film 1971-2001

Dirk Lauwaert (auteur)
+1
Dromen van een expeditie : geschriften over film 1971-2001
×
Dromen van een expeditie : geschriften over film 1971-2001 Dromen van een expeditie : geschriften over film 1971-2001

Dromen van een expeditie : geschriften over film 1971-2001

Bundeling van filmkritieken en essays over oude klassiekers en moderne filmkunst.
Titel
Dromen van een expeditie : geschriften over film 1971-2001
Auteur
Dirk Lauwaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Nijmegen: Vantilt, 2006
237 p.
ISBN
90-77503-32-3

Besprekingen

'Aanraken' is het eerste woord dat ik lees in dit boek over film, toch niet meteen de meest tactiele van de kunsten. Aanraken is wat Gary Grant en Ingrid Bergman op de voorflap doen. Lichamen, en hoe de auteur ernaar kijkt. Voor hem "is film al heel lang in de eerste plaats de bizarre kunst die lichamen toont en naar lichamen kijkt, de kunst die honderden manieren bedenkt waarop emoties en bewustzijn lichamelijk zichtbaar worden. Film is vertellen in lichamen, eerder dan in beelden. Beelden staan in dienst van die lichamen, worden rond die lichamen gedrapeerd, met lichamen gevuld, door lichamen gedragen."

De 'geschriften over film' van Dirk Lauwaert gaan over dertig jaar film beleven. Wat hij mooi vond, wat hij verafschuwde ? het verhaal van een leven met films. Hoe beelden steeds maar weer andere beelden en inzichten oproepen. Zijn genietende blik, zijn explorerende blik, zijn sensuele blikken. Hij heeft alles gezien en levert daarop commentaar, een eigen mening, een visie. S…Lees verder
De Vlaamse filmcriticus en docent Dirk Lauwaert bundelde een groot aantal van zijn artikelen over films, filmregisseurs en filmacteurs in deze uitgave. Het eerste deel bevat zijn korte filmkritieken uit de jaren '70 (onder andere teksten over Fassbinder of Ferreri), het tweede deel bevat langere essays uit de jaren '80 en '90 (over onder andere de Italiaanse diva’s uit de periode van de zwijgende film). Hij is een cinefiele intellectueel, die zijn woorden steeds wikt en weegt en zijn gedachten zorgvuldig rangschikt. Zijn aandacht verdeelt hij in gelijke mate over oude klassiekers en moderne actuele filmkunst, hij schrijft op hoogst oorspronkelijke wijze over bekende filmregisseurs zoals Minnelli of Visconti, maar heeft ook een grote nieuwsgierigheid naar meer onbekende namen zoals Alain Cuny of Jacques Demy. Met register.

Over Dirk Lauwaert

Dirk Lauwaert (19 januari 1944 – 10 augustus 2013) was een Vlaams schrijver, docent en kunstcriticus.

Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen (afdeling pers en communicatie) aan de Katholieke Universiteit van Leuven en filmregie aan het Centro Sperimentale, de filmschool van Cinecittà in Rome.

Als docent fototheorie en -geschiedenis was hij jarenlang verbonden aan de Hogeschool Sint-Lukas. Tevens doceerde hij cultuursociologie aan het RITS, het departement Audiovisuele en Dramatische Kunsten en Technieken van de Erasmushogeschool.

Lauwaert schreef over fotografie, film, mode, beeldende kunst en een aantal autobiografische essays over zijn jeugd. Hij was bekend voor zijn bijdragen in tijdschriften als Film en Televisie, Kunst en Cultuur, Andere Sinema en De Witte Raaf en was ook werkzaam in de audiovisuele media (onder meer Radio 3).

Hij overleed aan de gevolgen van een hersentumor, een ziekte waarvan hij reeds acht jaar wist dat deze hem …Lees verder op Wikipedia