Boek
Nederlands
Onrust van Dirk Lauwaert bundelt essays over artistieke onderwerpen (zoals het werk van Ana Torfs, Dirk Braeckman en Koen van den Broek), intellectuele projecten (van Roland Barthes of Gilles Deleuze) en cultuurfilosofische thema's (zoals de Dandy, het kunstonderwijs, de begeestering).

Uit de inleiding van Koen Brams:
"Lauwaerts essays zijn inderdaad onthutsend omwille van de stili
Extra onderwerp
kunst
Titel
Onrust
Auteur
Dirk Lauwaert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Aalst: Het Balanseer, 2011
237 p.
ISBN
9789079202119 (paperback)

Besprekingen

Dirk Lauwaert is in het Nederlandse taalgebied een buitengewone essayist, die schrijft over fotografie, kunst, mode en cultuur. Zijn teksten moet je leren lezen — met andere woorden: ze roepen irritatie op. Neem deze passage uit ‘De koppige openbaarheid der opinie’, in 1999 gepubliceerd in De Witte Raaf, en opgenomen in de nieuwe essaybundel Onrust, verschenen bij het Balanseer. ‘Men ziet de media vandaag werken tegen de achtergrond van een psycho-emotioneel publieksprofiel rond kenbare, berekenbare, eindige (onmiddellijk bevredigbare) verlangens van de gemiddelde kijker. Dat profiel legt individu en maatschappij de ketting om: haar categorieën zijn niet geconcipieerd om voorspelbare resultaten toe te laten, niet om de open arbeid van de weerstand toe te laten.’ Wie zich ooit aan non-fictie heeft gewaagd, beseft hoe moeilijk het is dit soort zinnen (en teksten) te schrijven — laat staan ze aanvaard te krijgen door een tijdschriftredacteur. Om te beginnen is Lauwaert een …Lees verder

Over Dirk Lauwaert

Dirk Lauwaert (19 januari 1944 – 10 augustus 2013) was een Vlaams schrijver, docent en kunstcriticus.

Hij studeerde politieke en sociale wetenschappen (afdeling pers en communicatie) aan de Katholieke Universiteit van Leuven en filmregie aan het Centro Sperimentale, de filmschool van Cinecittà in Rome.

Als docent fototheorie en -geschiedenis was hij jarenlang verbonden aan de Hogeschool Sint-Lukas. Tevens doceerde hij cultuursociologie aan het RITS, het departement Audiovisuele en Dramatische Kunsten en Technieken van de Erasmushogeschool.

Lauwaert schreef over fotografie, film, mode, beeldende kunst en een aantal autobiografische essays over zijn jeugd. Hij was bekend voor zijn bijdragen in tijdschriften als Film en Televisie, Kunst en Cultuur, Andere Sinema en De Witte Raaf en was ook werkzaam in de audiovisuele media (onder meer Radio 3).

Hij overleed aan de gevolgen van een hersentumor, een ziekte waarvan hij reeds acht jaar wist dat deze hem …Lees verder op Wikipedia