Boek
Nederlands

20000 mijlen onder zee : de geschiedenis van kapitein Nemo

Ed Franck (auteur), Jules Verne (naar het werk van)

20000 mijlen onder zee : de geschiedenis van kapitein Nemo

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Bij een schipbreuk wordt een aantal wetenschappers gevangengenomen door de geheimzinnige kapitein Nemo in zijn onderzeeboot. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
20000 mijlen onder zee : de geschiedenis van kapitein Nemo / Ed Franck ; naar Jules Verne
Auteur
Ed Franck
Naar het werk van
Jules Verne
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
167 p.
ISBN
90-5908-120-X 9789059081208

Besprekingen

Dit is een bewerking van het bekende boek van Jules Verne, de 19e-eeuwse Franse schrijver van fantastische reisverhalen. De verteller (in de ikvorm) is de Franse professor Arronax, die in 1858 met een fregat op zoek gaat naar een geheimzinnig gigantisch langwerpig voorwerp of wezen dat op de oceaan zorgt voor consternatie en rampzalige aanvaringen. Na een maanden zoeken, ziet hij het enorme lichtgevende monster. Bij een poging van de fregatbemanning om het te harpoeneren slaat Arronax overboord, waarna hij terechtkomt op "een soort onderzees vaartuig in de vorm van een metalen vis", de Nautilus.

De kapitein, die zich Nemo (niemand) noemt, heeft met de mensheid en de beschaving gebroken, en leeft met zijn trouwe bemanning in zijn geavanceerde duikboot in afzondering zonder zich te storen aan wetten of grenzen. Oorlogsbodems die hem op de hielen zitten, keldert hij meedogenloos. Arronax moet aan boord blijven en Nemo gezelschap houden op zijn onderzeese, misschien wel zijn laatst…Lees verder
De schrijver heeft de geschiedenis van kapitein Nemo en zijn Nautilus herverteld aan de hand van twee boeken van Jules Verne ("20.000 mijlen onder de zee" en "Het geheimzinnige eiland"). Hierdoor is voor het eerst het hele verhaal in een boek, verkort, te lezen. Het verhaal wordt verteld door professor Aronnax die na een schipbreuk in de Nautilus belandt. Het taalgebruik is modern; bij de hervertelling zijn uitweidingen en houterige dialogen verdwenen, waardoor het verhaal weer zeer aantrekkelijk is geworden. Er zijn geen illustraties buiten het voorplat dat kapitein Nemo in zijn Nautilus laat zien. Met nawoord over de auteur en zijn boeken. Een nog steeds spannend en uitnodigend verhaal dat door kinderen vanaf 11 jaar met genoegen zal worden gelezen.

Over Ed Franck

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Geert Renckens

Ed Franck, geboren als Eddy Vrancken (Beringen, 27 juli 1941), is een Vlaams jeugdauteur. Hij brengt sinds halverwege de jaren tachtig boeken uit en zijn werk viel in Vlaanderen verschillende malen in de prijzen.

Biografie

Ed Franck bracht zijn jeugd door met zwerven langs de boorden van de Maas en op de verwilderde ophogingen langs het Albertkanaal. Hij groeide op in een groot gezin met dertien kinderen. Reeds als kind was hij een boekenwurm, en vanuit zijn belangstelling werd hij leraar Engels en Nederlands. In 1996 heeft hij het onderwijs verlaten om fulltime schrijver te worden.

Franck is een veelzijdig schrijver. Hij pakt bewust verschillende genres aan om clichés te vermijden en grenzen te verkennen: poëzie, liederen, historische romans, dagboeken, detectives, hervertellingen van klassiekers, vertalingen, heldensagen. Vanuit zijn fascinatie voor taal heeft elk boek een eigen stem. Dit combineert hij met psychol…Lees verder op Wikipedia

Suggesties