Boek
Nederlands

De halve aarde : het gevecht om leven van onze planeet

Edward O. Wilson (auteur)
+1
De halve aarde : het gevecht om leven van onze planeet
×
De halve aarde : het gevecht om leven van onze planeet De halve aarde : het gevecht om leven van onze planeet

De halve aarde : het gevecht om leven van onze planeet

Pleidooi voor het in stand houden van de huidige biodiversiteit.
Extra onderwerp
Milieufilosofie, Mens en dier
Titel
De halve aarde : het gevecht om leven van onze planeet
Auteur
Edward O. Wilson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Half-earth : our planet's fight for life
Uitgever
Amsterdam: AUP, 2016
235 p.
ISBN
9789462981973 (paperback)

Besprekingen

De 87-jarige auteur en Pulitzerprijswinnaar heeft zijn biologische kennis en ervaring gebundeld tot een indringend pleidooi voor het in stand houden van de huidige biodiversiteit. Hij onderbouwt zijn betoog met vele voorbeelden, waarbij hij ook verwijst naar de nodige gepasseerde stations. Hij eindigt met een mogelijke oplossing, die nog vele problemen zal kosten om gerealiseerd te krijgen door de rest van de mensheid, die veelal andere prioriteiten stelt. Hij stelt voor om de helft van de aardoppervlakte om te vormen tot natuurreservaten. Voorzien van een lijst van bronnen en aanbevolen literatuur, een korte verklarende woordenlijst en een register.

Over Edward O. Wilson

CC BY 2.5 - Foto van/door Jim Harrison

Edward Osborne Wilson (Birmingham (Alabama), 10 juni 1929 – Burlington (Massachusetts), 26 december 2021) was een Amerikaans bioloog.

Wilson stond onder meer bekend om zijn wetenschappelijk werk op het gebied van biodiversiteit en biogeografie, en van de studie van insecten (entomologie), in het bijzonder van de mieren (myrmecologie). Hij beschreef meer dan 400 nieuwe mierensoorten. Hij was tevens een van de grondleggers van de sociobiologie en een prominent pleitbezorger van natuurbescherming.

Zijn werk werd bekroond met tal van onderscheidingen, waaronder twee Pulitzerprijzen, de National Medal of Science en een met Paul R. Ehrlich gedeelde Crafoordprijs in de levenswetenschappen. Hij was lid van het American Institute of Biological Sciences, dat hem in 1976 de AIBS Distinguished Scientist Award toekende.

Biografie

Edward Osborne Wilson werd geboren in Birmingham (Alabama). Volgens zijn autobiografie, "Naturalist…Lees verder op Wikipedia