Boek
Nederlands

Het kerstverhaal van Pieter Konijn

Emma Thompson (auteur), Eleanor Taylor (illustrator), Imme Dros (vertaler)
+1
Het kerstverhaal van Pieter Konijn
×
Het kerstverhaal van Pieter Konijn Het kerstverhaal van Pieter Konijn
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Willem Kalkoen is trots dat hij is uitgenodigd voor het kerstdiner van de familie Verhoef. Maar Pieter Konijn en Benjamin Wollepluis zijn bang dat hij het hoofdgerecht zal zijn. Dat mag niet gebeuren! Prentenboek met zachtgekleurde aquarellen. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Kalkoenen
Titel
Het kerstverhaal van Pieter Konijn
Auteur
Emma Thompson
Illustrator
Eleanor Taylor
Vertaler
Imme Dros
Naar het werk van
Beatrix Potter
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The christmas tale of Peter Rabbit
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2013
67 p. : ill.
ISBN
9789021672274 (hardback)

Besprekingen

112 jaar na Beatrix Potters eerste uitgave kunnen kinderen de kerstperiode opnieuw doorbrengen in het gezelschap van het konijn met z’n blauwe jasje. In de haast eindeloze stroom Potterspin-offs verrast dit boek door zijn getrouwheid. Taylors illustraties leunen heel dicht aan bij de aquarellen van Potter, niet alleen stilistisch maar ook wat de dialoog met de tekst betreft: net als Potter vermijdt ze symmetrie. Het verhaal sluit eveneens mooi aan bij de avonturen die Potter neerpende, opnieuw stilistisch, door woorden en zinsconstructies die ietwat plechtig aandoen, maar ook en vooral thematisch.
In Het verhaal van Pieter Konijn is ‘eten of gegeten worden’ een van de belangrijkste verhaallijnen en in dit kerstverhaal wordt dierlijk voedsel het hoofdthema.
Potter bewandelt in haar verhalen graag de grens tussen het dierlijke en het menselijke. Haar dierenpersonages mogen dan wel antropomorf zijn, op cruciale momenten kan hun natuur de bovenhand krijgen. In Het kerstver…Lees verder
Pieter Konijn en Benjamin Wollepluis zijn naar buiten gestuurd omdat ze niet stil kunnen zitten van opwinding door het naderende kerstfeest. Ze komen Willem Kalkoen tegen die trots vertelt dat hij bij de familie Verhoef de eregast is tijdens het kerstdiner. Als Pieter vertelt dat Willem zélf het kerstdiner zal zijn, is de kalkoen geschokt en bang. De twee konijnen proberen tevergeefs om Willem te verstoppen maar dan krijgt Pieter opeens een geweldig idee. Na 'Hoe het verder ging met Pieter Konijn'* is dit het tweede verhaal van de Britse actrice en scriptschrijver dat gebaseerd is op het oorspronkelijke verhaal van Beatrix Potter. Eenvoudige verhaallijn met een humoristisch tintje. Sfeerbehoudend vertaald door Imme Dros. De vaak eivormige, paginagrote aquareltekeningen lijken op de originele illustraties maar zijn fletser van kleur en minder levendig. Bevat achterin een foto van de echte Willem Kalkoen. Gedrukt op crèmekleurig, mat papier. Een mooi vormgegeven boek in Engelse kerstsfe…Lees verder

Het Kerstverhaal van Pieter Konijn

In 2010 schreef de bekende actrice Emma Thompson een boek over hoe het verder ging met het wereldberoemde konijn. De vraag kwam van Pieter zelf, die toen honderd jaar werd en in een brief vroeg om een vervolg op zijn verhalen te schrijven. Pieter was zo in zijn schik met het resultaat dat hij een paar jaar later schreef: ‘Ik krijg maar geen genoeg van avonturen.’ Toen besloot de auteur naar de streek te trekken waar Beatrix Potter, de geestelijke moeder van Pieter Konijn, de verhalen schreef. En toen kwam dit verhaal zomaar bij Emma ‘binnenwandelen’.
Het is kersttijd. Pieter loopt zijn moeder voor de voeten terwijl zij druk doende is met de voorbereidingen voor het feest, en dus stuurt ze hem naar buiten om een boodschap. Onderweg komt Pieter zijn neef Benjamin tegen en als die twee deugnieten bij elkaar zijn, kun je van alles verwachten. Na een tijdje ontmoeten ze Willem Kalkoen, een verwaande vogel. Hij zegt: Kerst is een grote dag ... ze zeggen dat ze mij bij het kerstdiner w…Lees verder

Over Emma Thompson

CC BY 2.0 - Foto van/door Justin Harris

Emma Thompson (Paddington (Londen), 15 april 1959) is een Brits actrice en scenarioschrijfster.

Biografie

Thompson is een dochter van Eric Thompson (een Engelse acteur bekend van de televisieserie The Magic Roundabout) en Phyllida Law (een Schotse actrice). Haar zus Sophie Thompson is ook actrice.

Thompson ging naar de Camden School for Girls en studeerde vervolgens English Literature aan het Newnham College in Cambridge, waar ze ook lid en vicevoorzitter werd van de Footlights Club, een broedplaats van studententalent. In die tijd ging ze uit met Hugh Laurie. Na haar opleiding werd ze bekend door haar hoofdrol in de BBC-dramaserie Fortunes of War.

Thompsons eerste grote filmrol was in een romantische komedie, The Tall Guy (1989). Haar carrière werd serieuzer gewaardeerd na optredens in films als Howards End (1992), waarvoor ze een Academy Award won als "beste actrice", The Remains of…Lees verder op Wikipedia

Suggesties