Boek
Nederlands

Oscar en oma Rozerood

Eric-Emmanuel Schmitt (auteur), Eef Gratama (vertaler)
Een 10-jarige jongen schrijft brieven aan God over zijn aanstaande dood en hoe hij steun vindt in zijn christelijk geloof.
Onderwerp
Christendom
Extra onderwerp
Voorlezen ; ouderen
Titel
Oscar en oma Rozerood
Auteur
Eric-Emmanuel Schmitt
Vertaler
Eef Gratama
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Oscar et la dame Rose
Editie
12
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2013 | Andere uitgaves
93 p.
ISBN
9789020413861 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Derde -- maar ook apart te lezen -- deel van het drieluik 'Trilogie van het onzichtbare', waarvan het eerste deel Milarepa gewijd was aan het boeddhisme en het tweede deel Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran de ideeën van het soefisme behandelde. Oscar et la dame Rose, zoals de titel in het Frans luidt, gaat over inzicht, aanvaarding en vergiffenis en heeft ongetwijfeld het christendom tot onderwerp. Onder de vorm van brieven aan God vertelt het tienjarige jongetje Oscar over zijn laatste dagen in het ziekenhuis vooraleer hij het tijdelijke met het eeuwige zal verwisselen. Dat eeuwige wordt hem aangepraat door een oudere dame die als vrijwilligster terminale kinderen begeleidt en Oscar langzamerhand kan verzoenen met het leven zoals het is, met zijn ouders, die hem door hun angstige reacties mateloos irriteren, en uiteindelijk ook met de dood, want er is immers een God die aan alles zin geeft.

Eric-Emmanuel Schmitt is geen groot stilist en zijn aanpak…Lees verder
Als de tienjarige Oscar na een beenmergtransplantatie afleest van de gezichten van zijn ouders en artsen dat de operatie mislukt is, raakt hij in een diep isolement, vooral omdat de grote mensen niet met dit probleem blijken om te kunnen gaan. Een van de dames in rozerode jasschorten die naar het ziekenhuis komen om met de zieke kinderen te spelen, ontfermt zich dan over hem. Oma Rozerood zoals hij haar noemt, doet hem het idee aan de hand brieven naar God te schrijven om zo zijn meest intieme gedachten kwijt te kunnen en zich minder eenzaam te voelen. Hij vertelt God, na enige aarzeling over diens bestaan, over de kleine avonturen met grote gevoelswaarde die hij nog zal beleven: de opstand tegen zijn ouders die met hun verdriet geen raad weten, de opbloeiende kortstondige liefde voor een medepatiëntje en de vroegwijze gedachten waarmee hij de volwassenen beschaamd doet staan en een stuk wijzer maakt. Het prachtige verhaal is geschreven in een eenvoudige, pure taal en is ontroerend zo…Lees verder

Over Eric-Emmanuel Schmitt

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Asclepias

Éric-Emmanuel Schmitt is een Frans-Belgisch schrijver die geboren werd op 28 maart 1960 in Lyon. Hij woont sinds 2002 in Brussel en verwierf in 2008 de Belgische nationaliteit.

Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne in Parijs. In 1987 behaalde hij zijn doctoraat met een scriptie over Diderot. Zijn tweede toneelstuk, De bezoeker (Le visiteur), werd bekroond met drie Molière-prijzen.

In 2016 werd hij benoemd als Commandeur in de Kroonorde.

Vertaalde werken

Romans

  • Het evangelie volgens Pilatus (2000)
  • Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001)
  • Odysseus uit Bagdad (2009)
  • De vrouw in de spiegel (2011)
  • Le poison d'amour (2014)
  • Journal d'un amour perdu (2019)

Toneelstukken

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek