Boek
Nederlands

Reizigers in God : de missionarissen van Scheut

Erik Raspoet (auteur)

Reizigers in God : de missionarissen van Scheut

Geschiedenis van de Missionarissen van Scheut, een missiecongregatie die werd opgericht in 1895 ten dienste van de rooms-katholieke bekering van China.
Onderwerp
Scheutisten
Titel
Reizigers in God : de missionarissen van Scheut
Auteur
Erik Raspoet
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2001
158 p.
ISBN
90-290-7047-1

Besprekingen

De Congregatio Immaculati Cordis Mariae, meer bekend onder de naam scheutisten, is decennialang een grote missieorde geweest, met o.m. honderden Vlamingen die uitgezonden werden naar China, Congo, de Filippijnen en, later, andere streken. De meeste van die missionarissen verblijven nu in rusthuizen of naderen het einde van hun missiewerk, en 'De Morgen'-journalist Erik Raspoet wou een portret van hen schetsen voor het te laat was. Hij bezoekt ze in de Scheut-rusthuizen, maar ook ter plekke in Congo, Mongolië en Hong Kong. De geschiedenis van de scheutisten wordt zo geïllustreerd met individuele biografieën, bijzondere prestaties en markante anekdotes. Vooral de connectie met het Verre Oosten -- de provincie 'Sinica' -- wordt in de verf gezet: hier ligt met Théophile Verbist de oorsprong van de scheutisten, was er de opmerkelijke missie in Binnen-Mongolië, en is er tegenwoordig een nieuwe missiepost in Ulaanbaatar.

Raspoet schetst een overwegend sympathiek beeld van de 'oude' sc…Lees verder
Op basis van interviews, foto's en archiefstukken is een levendig journalistiek verslag ontstaan over de geschiedenis van de Congregatio Immaculati Cordis Mariae (CICM), de Congregatie van het Onbevlekte Hart van Maria; in de missionaire wereld beter bekend als de Missionarissen van Scheut, genoemd naar een Brusselse wijk waar ze hun eerste huis vestigden. In 1865 richtte pastoor Théophile Verbist deze congregatie op, die ook veel leden wierf in Nederland. Het was de bedoeling een bijdrage te leveren aan de door de Rooms-Katholieke Kerk gestarte bekering van China. In dat zelfde jaar vertrok een viertal paters, waaronder de Nederlander Ferdinand Hamer, naar Binnen-Mongolië. Tientallen collega's volgden hen en schreven er samen een bewogen geschiedenis. Enkelen van hen, inmiddels op hoge leeftijd, kunnen nog over hun soms wrange ervaringen vertellen. Het trieste hoogtepunt van dit Chinese 'avontuur' is de Boksersopstand en de moord op een aantal missionarissen; het einde van hun activi…Lees verder