Dvd
Nederlands

Kan door huid heen

Esther Rots (regisseur), Dan Geesin (componist), Rifka Lodeizen (acteur)
Een jonge Amsterdamse vrouw trekt zich na een traumatische ervaring terug in een vervallen huis in Zeeland
Titel
Kan door huid heen
Regisseur
Esther Rots
Componist
Dan Geesin
Acteur
Rifka Lodeizen Wim Opbrouck
Taal
Nederlands
Uitgever
Video Film Express, 2009
1 dvd-video + bonus-cd
Oorspr. opname
2009
Speelduur
94 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Engels Bonus-cd bevat de soundtrack
EAN
8713053012174

Besprekingen

'Kan door huid heen' is het speelfilmdebuut uit 2008 van Esther Rots, die eerder drie goed ontvangen korte films maakte. In de hoofdrol zien we Rifka Lodeizen (Escort, Simon) als Marieke, een Amsterdamse vrouw van begin dertig. Ze is aan de kant gezet door haar vriend en wanneer ze kort daarna in haar eigen huis aangerand wordt door een indringer, trekt ze zich terug in een vervallen huis op het Zeeuwse platteland. In de koude, troosteloze omgeving lopen waan en werkelijkheid door elkaar. De film kreeg alom lof. Dana Linssen (Filmkrant februari '09): '(...) een ijzersterk speelfilmdebuut dat kraakt als vers ijs, plakt als spinrag, wrang als rode wijn smaakt en de toeschouwer door een verwarrende hoeveelheid emoties voert. (...)' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 28-1-'09) noemt de film indrukwekkend en beklemmend en prijst de acteerprestatie van Lodeizen: 'Zij is ruwweg 95 procent van de tijd in beeld en weet de radeloosheid van Marieke tastbaar te maken.' De film won twee Gouden Kalveren: Be…Lees verder

Over Esther Rots

CC BY 3.0 - Foto van/door Siebbi

Esther Rots (Groenlo, 23 mei 1972) is een Nederlandse filmproducent. Ze studeerde aan de kunstacademie in Arnhem en de Filmacademie van Amsterdam.

Haar speelfilmdebuut Kan door huid heen won tijdens het Nederlands Film Festival 2009 een speciale juryprijs en het Gouden Kalf voor beste montage en beste vrouwelijke hoofdrol (Rifka Lodeizen). Ook haar andere korte films draaiden op grote festivals en wonnen prijzen.

Filmografie

  • Speel met me (2002, geselecteerd voor Cannes)
  • Ik Ontspruit (2003, geselecteerd voor Cannes)
  • Dialoogoefening (2005, Gouden Kalf en NPS Prijs)
  • Kan door huid heen (2009, Gouden Kalf)
Lees verder op Wikipedia