De beroemde New Yorkse psychiater James Cobb probeert naar aanleiding van een door hem uitgevoerde hypnose-sessie de waarheid rond dramatische gebeurtenissen uit 1976 boven tafel te krijgen.
Titel
Nacht in Parijs / E.O. Chirovici
Auteur
Eugen Ovidiu Chirovici
Vertaler
Marike Groot Sander Brink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Bad blood
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2018
302 p.
ISBN
9789400509856 (paperback)

Besprekingen

De New Yorkse psychiater James Cobb, gespecialiseerd in de werking van het geheugen, wordt gevraagd een hypnose-sessie uit te voeren bij de steenrijke en doodzieke Josh Fleischer met als doel de waarheid rond dramatische en wellicht verdrongen gebeurtenissen uit 1976 boven tafel te krijgen. Hoewel van Cobb na afloop strikte geheimhouding wordt verlangd, gaat hij met behulp van een privédetective toch op zoek naar meer antwoorden. Tijdens deze zoektocht waarbij brieven, memo’s en dagboeken in dagboeken een prominente rol spelen, wordt de lezer meegenomen in verschillende versies van de gebeurtenissen. Het verhaal gaat spannend van start en de auteur kan dat ook voor een groot deel vasthouden maar aan de ontknoping zitten wel wat haken en ogen en omdat er in korte tijd te veel moet worden uitgelegd verliest het zijn momentum en geloofwaardigheid. Chirovici (1964), van oorsprong Roemeens, brak in 2017 internationaal door met 'Boek der spiegels'* (The Book of Mirrors) maar schreef de ruwe…Lees verder

Heb ik haar vermoord?

Ook het tweede boek van E.O. Chirovici ('Boek der Spiegels') draait om de betrouwbaarheid van onze herinneringen

Psychiater/hypnosespecialist James Cobb wordt na een lezing in New York aangeklampt door een oude, doodzie- ke man die hem uitnodigt voor een logeerpartij op zijn landgoed. Deze Joshua Fleisher blijkt een vreemde in afzondering levende ziel, goed verzorgd door zijn personeel, geliefd vanwege zijn filantropische werken, maar eenzaam. Fleisher wil met hulp van Cobb de waarheid achterhalen over een dramatische gebeurtenis veertig jaar eerder in Parijs.

Net als in zijn goedverkochte debuutroman 'Boek der Spiegels' draait ook dit boek van de Roemeense schrijver E. O. Chirovici om de betrouwbaarheid van onze herinneringen.

Fleisher vertelt Cobb hoe hij als student op Princeton University Abraham Hale leerde kennen. 'Abe' was zijn tegenpool, een onrustige jongen, met soms kwaadaardige neigingen. Maar ook iemand waar hij moeilijk los van kon komen. Als Abe zijn beurs kwijtraakt en een baantje in Parijs vindt, volgt Joshua hem. Ze zijn dan begin twintig en gaan veel uit tot ze…Lees verder

Suggesties