Boek
Nederlands

Bambi : een leven in het bos

Felix Salten (auteur), Jet Quadekker (vertaler), Hans Bertle (illustrator)
Bambi is vooral bekend geworden door de film die Walt Disney in 1942 uitbracht, een film waarin belangrijke elementen uit het boek ontbreken. Het is de film die ervoor gezorgd heeft dat iedereen denkt dat Bambi een kinderboek is, maar dat is het níet: het is een mooi en rijk verhaal over kwetsbaarheid, eenzaamheid, wreedheid, volwassen worden en sterven. Het boek laat zich echter ook lezen als een
Titel
Bambi : een leven in het bos
Auteur
Felix Salten
Vertaler
Jet Quadekker
Illustrator
Hans Bertle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Bambi : eine Lebensgeschichte aus dem Walde
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Rainbow, © 2017
192 p. : ill.
ISBN
9789041712486 (hardback)

Besprekingen

“Bambi” van de Oostenrijkse auteur (1869-1945) is uiteindelijk wereldberoemd geworden door de animatiefilm van Disney. Het originele verhaal uit 1923 is in tegenstelling tot Disney’s versie niet bedoeld als een onschuldig en zoetsappig verhaal voor kinderen, maar beschrijft menselijke karaktertrekken en (on)hebbelijkheden aan de hand van dierenpersonages. Ook komen de dierlijke trekken in de mens aan de orde. De auteur schrijft op indrukwekkende wijze over grote thema’s als volwassen worden, vergankelijkheid en dood (zoals de cycli van geboorte en dood in de natuur) en schuwt ook niet het expliciet beschrijven van geweld. Prachtige natuurbeschrijvingen worden afgewisseld met ontroerende dialogen (twee bladeren aan een boom) en tragische gebeurtenissen. De vertaling weet de toon van het origineel te raken en samen met een inleiding van De Engelse schrijver Galsworth (Forsyte-Saga) is deze uitgave van een echte klassieker een aanrader. Voor lezers vanaf ongeveer 12 jaar. Normale druk.

Over Felix Salten

Felix Salten, pseudoniem van Siegmund Salzmann (Pest, 6 september 1869 – Zürich, 11 oktober 1945), was een Oostenrijks-Hongaarse schrijver, die vooral bekend werd door het verhaal van de jonge ree Bambi.

Leven en werk

Hij was het zesde kind in het joodse gezin van Philipp Salzmann en Marie Singer; zijn grootvader was een orthodoxe rabbijn. Toen hij drie weken oud was verhuisde zijn familie van Boedapest naar Wenen in Oostenrijk. Toen zijn vader, een ingenieur, om nooit opgehelderde redenen failliet ging, moest Siegmund op zijn 16e stoppen met school. Hij verliet het gymnasium zonder einddiploma en ging werken bij een verzekeringsagentschap. Hij begon toen met het insturen van gedichten en boekbesprekingen in literaire tijdschriften en gebruikte vanaf 1889 het pseudoniem Felix Salten.

Hij werd lid van de groep Jung-Wien en al snel kreeg hij werk als een fulltime kunst- en theatercriticus in Wenen. In 1890…Lees verder op Wikipedia