Boek
Nederlands

Mijn familiealbum : dertig jaar fotografie van primaten

Frans De Waal (auteur)
+1
Mijn familiealbum : dertig jaar fotografie van primaten
×
Mijn familiealbum : dertig jaar fotografie van primaten Mijn familiealbum : dertig jaar fotografie van primaten

Mijn familiealbum : dertig jaar fotografie van primaten

Onderwerp
Apen ; foto's
Extra onderwerp
apen
Titel
Mijn familiealbum : dertig jaar fotografie van primaten
Auteur
Frans De Waal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
My family album
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2009
175 p. : ill.
ISBN
9789025431945

Besprekingen

Wie maakt er tegenwoordig geen familiefoto's? Alle gebeurtenissen uit een mensenleven worden door familie en vrienden vastgelegd, met ze gedeeld. Dit familiealbum is in zoverre anders, dat er uitsluitend foto's instaan van apen en mensapen. De auteur heeft ze gedurende zijn lange en vruchtbare loopbaan als primatoloog, die 'elke dag bij apen en mensapen rondhangt', goed leren kennen. De zwart-witportretten van individuele dieren en groepjes laten zien hoe apen met elkaar (leren) omgaan en communiceren. Ze geven een indruk van het dagelijkse sociale leven, dat duidelijk verschillend is voor bijvoorbeeld bonobo's, bavianen en makaken. Elke foto gaat vergezeld van een korte maar deskundige toelichting. De Waal kijkt aandachtiger naar apen dan de meeste mensen, en hij is erin geslaagd om te laten zien wat hem zo fascineert. De fraaie, waardige foto's bevestigen onze nauwe verwantschap met deze dieren en ze zijn onze aandacht waard.

Over Frans De Waal

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Chowbok op de Engelstalige Wikipedia

Fransiscus Bernardus Maria (Frans) de Waal ('s-Hertogenbosch, 29 oktober 1948) is een Amerikaans-Nederlandse bioloog. Hij is gespecialiseerd in de ethologie en de primatologie en geldt als de meest vooraanstaande primatoloog ter wereld. Hij schreef meerdere boeken over het sociale gedrag van mensapen, zowel in het Nederlands (onder meer vertaald in het Engels) als in het Engels (onder meer vertaald in het Nederlands).

Levensloop

De Waal studeerde biologie in Nijmegen en Groningen en promoveerde in 1977 aan de Universiteit Utrecht.

Van 1975 tot 1981 deed hij onderzoek aan de chimpanseekolonie van Burgers' Zoo in Arnhem. Sinds 1981 doet hij wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten. Hij werd in 1996 hoogleraar in de afdeling psychologie aan de Emory-universiteit in Atlanta en daar in 1997 ook directeur van het Living Links Center van het Yerkes National Primate Research Center. In 2013 aanvaardde hij de Eugène Dubo…Lees verder op Wikipedia