Titel
Amazones
Auteur
Gerardjan Rijnders
Naar het werk van
Heinrich von Kleist
Vertaler
Gerrit Komrij
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: International Theatre and Film Books, 2010
116 p.
Aantekening
Bewerking van Penthesilea van Heinrich Von Kleist
ISBN
9789064037610 (paperback)

Besprekingen

Tekstboekje van de voorstelling zoals die najaar 2010 door het Ro Theater werd gespeeld. Overwegend uiterst positief ontvangen door de critici. Basis is de Griekse tragedie 'Penthesilea' van Heinrich von Kleist in de befaamde vertaling van Gerrit Komrij. Regisseur/auteur Rijnders vervlecht hieruit passages met eigen tekst over de nadagen van Leni Riefensthal, de gevierde en verguisde Duitse cineaste/fotografe vooral bekend van nazi-propagandistische films als 'Triumph des Willens' uit 1935. Als locatie koos Rijnders een filmset voor 'Penthesilea' met Riefensthal als regisseur. Een mix van live toneelspel, livescènes opgenomen op film en authentiek documentair materiaal. Dit alles met een grote dosis humor van de vileinste soort. Tekst en handeling zijn overzichtelijk te volgen in dit boekje. Bevat tevens een essentieel verhelderend interview met de regisseur/schrijver door Tobias Kokkelmans. Het was de derde keer dat Rijnders zich als regisseur aan 'Penthesilea' waagde.

Over Gerardjan Rijnders

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Pieter Athmer

Gerardjan Rijnders (Delft, 2 juni 1949) is een Nederlands toneelregisseur, -speler en -schrijver.

Levensloop

Na de middelbare school ging Rijnders in Amsterdam naar de regieopleiding aan de Theaterschool en tegelijkertijd studeerde hij Rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Beide opleidingen rondde hij af. Op de regieopleiding werd hij begeleid door Leonard Frank, bij wiens Toneelgroep Baal hij in 1974 debuteerde als professioneel regisseur. Hiervoor, na zijn eindexamen in 1973, werkte hij als regieassistent van Fritz Marquardt, die uitgenodigd was om Penthesilea van Heinrich von Kleist voor de Toneelraad Rotterdam te regisseren. Werken met Marquardt betekende voor Rijnders het vak voor negentig procent leren.

In 1975 werd Rijnders samen met vier andere regisseurs gevraagd om te regisseren bij een nieuwe toneelgroep F Act, een groep waar jonge regisseurs een kans kregen om professioneel theater te maken. Dit w…Lees verder op Wikipedia

Suggesties