Titel
Turandot
Componist
Giacomo Puccini 1858-1924
Librettist
Giuseppe Adami Renato Simoni
Naar het werk van
Carlo Gozzi
Uitvoerder
Iréne Theorin  (sopraan) Gregory Kunde  (tenor) Yolanda Auyanet  (sopraan) Andrea Mastroni  (bas) Coro Titular del Teatro Real de Madrid  (koor) Orquesta Titular del Teatro Real de Madrid  (orkest)
Dirigent
Nicola Luisotti
Regisseur
Robert Wilson
Uitgever
Bel Air, 2020 | Andere uitgaves
1 dvd-video + boekje
Oorspr. opname
Live 2018
Speelduur
122 min.
Aantekening
Ondertiteling: Italiaans, Engels, Frans, Duits, Spaans, Koreaans, Japans
EAN
3760115301702
CDR
DCD1634

Over Giacomo Puccini

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini, kortweg Giacomo Puccini (Lucca, 22 december 1858 – Brussel, 29 november 1924), was een Italiaans componist.

Levensloop

Puccini werd geboren in Lucca in een familie die generaties beroepsmusici heeft opgeleverd. Toen hij vijf was, overleed zijn vader. Voor zijn muzikale opleiding werd hij naar zijn oom Fortunato Magi gestuurd, die hem een slechte en ongedisciplineerde leerling vond.

Puccini groeide op tot een levensgenieter die een opera schreef als hij krap bij kas zat. Dat beklemtoont ook zijn genialiteit: hij leek op bevel meesterlijke opera's uit zijn mouw te kunnen schudden. Maar eenmaal aan het werk stortte hij zich volledig in een nieuw operaproject, en deed vervolgens alles om tot een goed eindresultaat te komen. Legendarisch is zijn groot aantal wijzigingen in het libretto van zijn opera Manon Lescaut en de daarmee gepaard gaande heftige discus…Lees verder op Wikipedia