Boek
Nederlands

In de schaduw van de Vliegende Hollander

Graddy Boven (auteur), Arne Zuidhoek (auteur)
+1
In de schaduw van de Vliegende Hollander
×
In de schaduw van de Vliegende Hollander In de schaduw van de Vliegende Hollander

In de schaduw van de Vliegende Hollander

Onderzoek naar de bronnen van de legende over de Vliegende Hollander, met een overzicht van strips, toneelstukken, films en muziek waarin dat thema aan de orde komt.
Titel
In de schaduw van de Vliegende Hollander
Auteur
Graddy Boven Arne Zuidhoek
Taal
Nederlands
Uitgever
Zaltbommel: Aprilis, 2006
96 p. : ill.
ISBN
90-5994-092-X

Besprekingen


Boven, Graddy, Zuidhoek, Arne
In de schaduw van de Vliegende Hollander

De legende van de Vliegende Hollander, het spookschip dat gedoemd was om voor eeuwig en altijdte proberen de Kaap te ronden, werd opgetekend in 1804, maar het verhaal deed onder zeemannen reeds een halve eeuw eerder de ronde.
In In de schaduw van de Vliegende Hollander onderzoekt Graddy Boven diverse bronnen van het verhaal, waarvan de inhoud en de intriges nogal sterk van elkaar verschillen. De meest nuchtere stelt dat het oorspronkelijk verhaal zijn oorsprong vindt in het bijgeloof van zeelieden die het eeuwig opboksen tegen de wind zagen als een straffe Gods die een al te 'voortvarende' kapitein en bemanning trof. De meest romantische heeft het over kapitein Van der Decken, die zo boos was omdat hij niet kon uitvaren dat hij God vervloekte. Toen hij dat op Pasen toch deed, riep hij Gods toorn over zich af.
Dit en andere tot de verbeelding sprekende verhalen hebben in de loop der jar…Lees verder
Dit fraai uitgevoerde boek onderzoekt de talloze bronnen, die ten grondslag liggen aan de wijd verbreide legende van de Vliegende Hollander. De beide auteurs beschikken over een aanzienlijke hoeveelheid illustratiemateriaal rondom deze legende, waaronder pentekeningen van de co-auteur Arne Zuidhoek, die het boek verluchtigen. Helaas werden niet alle illustraties van bijbehorende tekst voorzien, waardoor de functie binnen het geschrevene soms te raden blijft. Na een verklaring van de spookachtige verschijning op zee, besluit dit boek met een bespreking van het thema De Vliegende Hollander als onderwerp in strips, toneelstukken, films en muziek. Een verantwoording van de gebruikte illustraties alsmede een beknopte bibliografie besluiten dit boek.