Dvd
Frans

Dieren en hun politiek

Guillaume Poyet (regisseur)
Titel
Dieren en hun politiek
Regisseur
Guillaume Poyet
Taal
Frans
Parallelle titel
La politique animale
Uitgever
Sint-Niklaas: VDM Entertainment, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Speelduur
52 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands
EAN
5400644021068

Besprekingen

'Animals like us' is een in Frankrijk gemaakte serie televisiedocumentaires waarvan het uitgangspunt is dat mens en dier dichter bij elkaar staan dan de traditie ons doet geloven. Elk van de tien* delen heeft een eigen thema, de gebruikte beelden komen soms terug bij verschillende onderwerpen. Het begrip 'politiek' in het deel 'Dieren en hun politiek' is breed opgevat: het gaat om alle vormen van macht, beïnvloeding en manipulatie. Voorbeelden zijn onder meer slavernij bij de amazonemieren, coalitievorming en onderhandeling in een groep chimpansees, leiderschap onder ratten. Ook vertellen verschillende wetenschappers over hun werk. De opzet van de film is populair-wetenschappelijk, de beelden zijn prachtig. Geschikt voor een breed publiek van geïnteresseerden in diergedrag.

Over Guillaume Poyet

Guillaume Poyet (Angers 1473 - Parijs 1548) was een Frans advocaat en kanselier van Frankrijk in de 16e eeuw. Door een proces veroordeeld (1545) verdween hij in de vergetelheid doch de naam Poyet blijft verbonden met zijn meesterwerk: de Ordonnantie van Villers-Cotterêts. Zo werd de Franse taal de enige toegelaten taal in ambtelijke stukken in Frankrijk.

Advocaat

Poyet werkte als advocaat in Angers, zijn geboortestad, en later in Parijs. In Parijs werkte hij voor het Parlement, het hoogste rechtsorgaan van het koninkrijk. Hij was er advocaat van 1510 tot 1530. Van 1530 tot 1534 was hij advocaat-generaal aan het koninklijk hof van koning Frans I. De koningin-moeder Louise van Savoye zette Poyet aan het werk in processen die liepen tegen de Franse kroon.

Parlementsvoorzitter

Onder stuwing van de koningin-moeder Louise en maarschalk Anne van Montmorency werd Poyet benoemd tot v…Lees verder op Wikipedia