Dvd
Frans

Dieren en hun werktuigen

Guillaume Poyet (regisseur)
Titel
Dieren en hun werktuigen
Regisseur
Guillaume Poyet
Taal
Frans
Parallelle titel
L'outil animal
Uitgever
Sint-Niklaas: VDM Entertainment, [jaar van uitgave niet vastgesteld]
1 dvd-video
Speelduur
52 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands
EAN
5400644021051

Besprekingen

In deze documentaire uit de serie Animals like us* wordt ingegaan op iets waarvan men meent de mens van de dieren te kunnen onderscheiden: het gebruik van werktuigen. We zien tal van diersoorten die op diverse manieren werktuigen gebruiken. Soms gaat het om een fysieke aanpassing van de diersoort (een extreem lange vinger om in nauwe holen naar voedsel te reiken), maar vooral gaat het om aanpassingen in gedrag. Zo zien we bepaalde apensoorten stokken en stenen op diverse manieren gebruiken. Dat wat ze leren dragen ze over op hun jongen, waardoor ze zich binnen enkele generaties een breed scala aan werktuiggebruik eigen hebben gemaakt. Niet zozeer de kwaliteit van het getoonde filmmateriaal, als wel het onderwerp, maakt deze dvd interessant. Het is een documentaire die aanzet tot nadenken over de plaats van de mens binnen de dierenwereld. Toepasbaar voor diverse doelen binnen het voortgezet onderwijs.

Over Guillaume Poyet

Guillaume Poyet (Angers 1473 - Parijs 1548) was een Frans advocaat en kanselier van Frankrijk in de 16e eeuw. Door een proces veroordeeld (1545) verdween hij in de vergetelheid doch de naam Poyet blijft verbonden met zijn meesterwerk: de Ordonnantie van Villers-Cotterêts. Zo werd de Franse taal de enige toegelaten taal in ambtelijke stukken in Frankrijk.

Advocaat

Poyet werkte als advocaat in Angers, zijn geboortestad, en later in Parijs. In Parijs werkte hij voor het Parlement, het hoogste rechtsorgaan van het koninkrijk. Hij was er advocaat van 1510 tot 1530. Van 1530 tot 1534 was hij advocaat-generaal aan het koninklijk hof van koning Frans I. De koningin-moeder Louise van Savoye zette Poyet aan het werk in processen die liepen tegen de Franse kroon.

Parlementsvoorzitter

Onder stuwing van de koningin-moeder Louise en maarschalk Anne van Montmorency werd Poyet benoemd tot v…Lees verder op Wikipedia