Boek
Duits

Die Blechtrommel : Roman

Günter Grass (auteur)
+1
Die Blechtrommel : Roman
×
Die Blechtrommel : Roman Die Blechtrommel : Roman

Die Blechtrommel : Roman

Een driejarige jongen besluit uit protest tegen de verdorvenheid van zijn omgeving in Nazi-Duitsland niet verder te groeien.
Titel
Die Blechtrommel : Roman
Auteur
Günter Grass
Taal
Duits
Uitgever
München: Deutscher Taschenbuch Verlag, 2006 | Andere uitgaves
778 p.
ISBN
3-423-11821-0 9783423118217
Andere talen:

Besprekingen

Herdruk van het intussen klassieke meesterwerk waarmee Nobelprijswinnaar Grass (1927) nu een halve eeuw geleden, in 1959 doorbrak. Hoofdpersoon is de trommelende dwerg Oskar Matzerath, die vanuit zijn kikkerperspectief als buitenstaander het leven in het Derde Rijk en de eerste jaren na de oorlog in de Bondsrepubliek observeert en van commentaar voorziet. Ondanks het barokke taalgebruik een van de meest gelezen naoorlogse Duitse romans, met over de hele wereld een oplage van miljoenen exemplaren. Prachtig verfilmd door Volker Schlöndorf. Paperback; normale druk.

Over Günter Grass

CC BY 2.0 - Foto van/door Blaues Sofa from Berlin, Deutschland

Günter Wilhelm Grass (Danzig-Langfuhr, 16 oktober 1927 – Lübeck, 13 april 2015) was een Duitse schrijver en beeldend kunstenaar van Duits-Kasjoebische afkomst. In 1999 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur.

Leven

Grass werd geboren in Danzig-Langfuhr (tegenwoordig stadsdeel Wrzeszcz in Gdańsk, tegenwoordig in Polen) en groeide op in een koopmansgezin. Zijn moeder was een etnisch Kasjoebische katholiek, zijn vader was luthers en Duits. Volgens eerdere berichten werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog opgeroepen voor de hulptroepen van de Duitse luchtmacht. Dit bleek echter onjuist, in augustus 2006 maakte hij zelf bekend dat hij zich op 15-jarige leeftijd vrijwillig aanmeldde voor dienst op een U-boot. Daarvoor werd echter niemand meer aangenomen, waarna hij in dienst moest bij de Reichsarbeitsdienst. Op 17-jarige leeftijd (1944) werd hij als dienstplichtige opgeroepen door de Waffen-SS, waar hij dienstdeed bij de 10e SS-Pantserd…Lees verder op Wikipedia