Boek
Nederlands

In mijn vreemde land : berichten uit de gevangenis 1944

Hans Fallada (auteur), Jenny Williams (redacteur), Sabine Lange (redacteur)
Titel
In mijn vreemde land : berichten uit de gevangenis 1944 / Hans Fallada ; bezorgd door Jenny Williams, Sabine Lange ; vert. Anne Fokertsma
Auteur
Hans Fallada
Redacteur
Jenny Williams Sabine Lange
Vertaler
Anne Folkertsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
In meinem fremden Land : Gefängnistagebuch 1944
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2013
333 p. : ill.
ISBN
9789059364509 (paperback)

Besprekingen

In augustus 1944 belandt Hans Fallada in een gesloten inrichting, nadat hij tijdens een woordenwisseling met zijn vrouw Anna een schot heeft gelost. De beroemde auteur van Kleine man, wat nu? begint met gevaar voor eigen leven aan zijn mémoires. De nazi’s zijn nog aan de macht, de oorlog woedt volop. Pen en papier worden hem weliswaar verstrekt, maar hij moet uiterst behoedzaam en deels in codeschrift te werk gaan. Zijn verslag vormt zo een persoonlijke afrekening met het naziregime en een rechtvaardiging van zijn pijnlijke compromissen en concessies als schrijver in het Derde Rijk. Want Fallada behoort tot de schrijvers die in Duitsland gebleven zijn. Dat gegeven maakt zijn notities tot een belangrijk tijdsdocument, zou je zeggen. Maar is dat ook werkelijk het geval?
Het boek begint met een magistraal beschreven drinkgelag van Fallada en zijn uitgever Rowohlt als er brand in de Rijksdag uitbreekt. Beide mannen willen zo snel mogelijk de taxi in om het vuurtje helpen opla…Lees verder
De Duitse auteur Hans Fallada (1893-1947) werd na een aanval op zijn vrouw in een psychiatrische afdeling van een gevangenis opgenomen. Hier schrijft hij met gevaar voor eigen leven in een priegelig codeschrift zijn ervaringen in Nazi-Duitsland op. In een poging te rechtvaardigen waarom hij Duitsland niet had verlaten, ontstaat een beeld van de auteur zelf en van de samenleving om hem heen. Het zijn autobiografische notities vol paradoxen: enerzijds haat Fallada de Nazi's, maar om zich te handhaven en te kunnen blijven publiceren schippert hij voortdurend. Een boek dat vele kanten opgaat: van uiterst angstige levensbedreigende situaties tot zeer komische anekdotes en ontroerende fantasieën. Fascinerende notities van een auteur die in razend tempo op hoog niveau zeer toegankelijke literatuur schreef. Voorzien van een gedegen kritisch nawoord en verduidelijkende annotaties. Een bijzonder boek dat pas enkele jaren geleden werd ontcijferd. Vrij kleine druk.

Over Hans Fallada

Hans Fallada (pseudoniem van Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen; Greifswald, 21 juli 1893 - Berlijn, 5 februari 1947) was een Duits schrijver. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. In 1931 verscheen zijn eerste succesvolle roman 'Bauern, Bonzen und Bomben'. In 1932 kwam zijn roman Kleiner Mann, was nun? uit. Deze roman, die in meer dan 20 talen is vertaald, maakte hem wereldberoemd. In Nederland verscheen het als Wat nu, kleine man? in 1932, uitgeverij Servire Katwijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Fallada voor “Duitslands geestelijke herbewapening”. Hij hield zijn landgenoten voor dat zij moesten opbouwen, zich niet overgeven aan utopieën, aanpakken wat hun voor de handen kwam en wat vreugde gaf aan de mensen, die door de oorlog waren ontmoedigd en wat de gemeenschap ten nutte is.

Pas na zijn dood verschenen Der Alpdruck (1947), Jeder stirbt für sich allein (19…Lees verder op Wikipedia