Een uit het Victoriaans tijdperk daterend verhaal over een reiziger in de tijd.
Extra onderwerp
SCI
Titel
The time machine
Auteur
H.G. Wells
Redacteur
Patrick Parrinder
Andere
Steven MacLean
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 2005 | Andere uitgaves
XXXIV, 104 p.
ISBN
9780141439976 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Besprekingen

De ´tijdreizigert´ reist met zijn zelfgebouwde tijdreismachine naar het jaar 802701. Hij vindt daar de Eloi, vriendelijke maar mentaal gedegenereerde afstammelingen van mensen, die ogenschijnlijk in een soort paradijs leven op een dieet van fruit. Het blijkt echter dat onder de grond de Morlocks leven, eveneens afstammelingen van mensen, aangepast aan het donker die de ondergrondse machines, die o.a. de kleding voor de Eloi produceren, beheren. In het donker van de nacht komen ze bovengronds om Eloi te vangen die ze opeten. Ondanks het feit dat dit verhaal in 1895 verscheen, doet het taalgebruik nog steeds normaal aan en leest het prettig weg. De maatschappij van de toekomst is klassenloos, de tijdreiziger is een kennelijk rijke Londenaar die op eigen houtje aan wetenschap doet. Ondanks zeer kleine letter duidelijk leesbaar. Korte roman of lange novelle, wegens de geringe omvang zeer geschikt als eindexamenlectuur voor havo en vwo. Pocket.

Over H.G. Wells

Herbert George Wells, ook bekend als H.G. Wells (Bromley, Kent, 21 september 1866 – Londen, 13 augustus 1946) was een Brits schrijver, bekend van zijn sciencefictionverhalen en -romans, in het bijzonder The War of the Worlds (Oorlog der Werelden), The Invisible Man (De onzichtbare man) en The Time Machine (De Tijdmachine).

The War of the Worlds werd veertig jaar na publicatie plotseling voor een tweede maal wereldberoemd door de hevige commotie rond de uitzending van het gelijknamige hoorspel, in 1938, door Orson Welles.

In 1978 werd Jeff Waynes muzikale versie van het boek een wereldhit. In 2004 maakte Wayne een podiumbewerking van het stuk en sinds 2006 toert hij ermee over de hele wereld. Het werk blijkt 30 jaar na het eerste verschijnen opnieuw een groot succes.

Dat The War of the Worlds een blijvende aantrekkingskracht heeft op schrijvers, muzikanten en filmmakers, bleek eens te meer toe…Lees verder op Wikipedia

Suggesties