Verslag van de reis die de Marokkaanse auteur (1304-ca. 1377) gedurende 28 jaar maakte door de Arabische wereld, Afrika, Turkije, India en China.
Onderwerp
Wereldreizen, Islam
Titel
De reis / Ibn Battoeta ; gekozen, uit het Arabisch vert. en van aant. voorzien door Richard Van Leeuwen
Auteur
Ibn Battoeta
Vertaler
Richard Van Leeuwen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Arabisch
Oorspr. titel
ar-Rihla
Uitgever
Amsterdam: Bulaaq, 1997
387 p. : ill.
ISBN
90-5460-024-1

Besprekingen

In de veertiende eeuw vertrok Ibn Battoeta, 22 jaar oud, uit Marokko en reisde 28 jaar lang door de Arabische wereld, Afrika, Turkije, India en China. Zijn doel was de pelgrimstocht naar Mekka. In zijn reisverslag geeft hij een schat aan informatie over steden, mensen, gebouwen, landschap en gewoontes in die tijd. Ibn Battoeta (1303-1369), geboren in Tanger, staat binnen en buiten de Arabische wereld bekend als de grootste en interessantste reiziger aller tijden. Dit uiterst boeiende reisverhaal komt des te meer tot zijn recht door het levendige commentaar dat de vertaler, Richard van Leeuwen, erdoorheen vlecht. Hij geeft met vlotte pen alle nodige uitleg bij alles wat Ibn Battoeta tegenkomt. De combinatie is een waar genoegen om te lezen. Verzorgde gebonden uitgave in pocketformaat, leeslint, zeer kleine druk.

Over Ibn Battoeta

Ibn Battuta (Tanger, 1304 – Fez, 1368 of 1369) was een Marokkaanse ontdekkingsreiziger die in de veertiende eeuw vanuit Tanger tot aan China reisde en onderweg als koopman, minister en ontdekkingsreiziger leefde. Hij wordt gezien als een van de grootste reizigers ooit en hij bezocht bijna de gehele Islamitische wereld en gebieden daar buiten.

Biografie

Over het leven van Ibn Battuta voordat hij op reis ging is weinig bekend. Hij groeide op in de kasba van Tanger en stamde af van de Berberse stam Luwata. Zijn naam luidde Abdullah Mohammed ibn Abdullah ibn Mohammed ibn Ibrahim al-Lawati ibn Battuta. Hij werd geboren in een familie van oelama (islamitische schriftgeleerden) en zou zelf aan een madhhab (islamitische rechtschool) gestudeerd hebben. In die tijd werd Marokko geregeerd door de Meriniden. Onderweg zou zijn kennis van het islamitisch recht ervoor zorgen dat hij vaak werk vond als kadi (rechter).

Lees verder op Wikipedia