Boek
Nederlands

Dat ik van binnen brand : een keuze uit de gedichten

Jan Campert (auteur), Hans Renders (samensteller)
+1
Dat ik van binnen brand : een keuze uit de gedichten
×
Dat ik van binnen brand : een keuze uit de gedichten Dat ik van binnen brand : een keuze uit de gedichten

Dat ik van binnen brand : een keuze uit de gedichten

Bloemlezing uit het werk van de Nederlandse dichter (1902-1943).
Titel
Dat ik van binnen brand : een keuze uit de gedichten / Jan Campert ; samenst. en naw. Hans Renders
Auteur
Jan Campert
Samensteller
Hans Renders
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2004
95 p.
ISBN
90-234-1448-9

Besprekingen

Jan Campert is vandaag allicht nog het meest bekend als de vader van de auteur Remco Campert. Voor Nederlanders is hij echter ook de auteur van de onvergetelijke oorlogsballade 'Het lied der achttien doden', dat aanvangt met de strofe: "Een cel is maar twee meter lang / en nauw twee meter breed, / wel kleiner nog is het stuk grond, / dat ik nu nog niet weet, / maar waar ik naamloos rusten zal, / mijn makkers bovendien, / wij waren achttien in getal, / geen zal den avond zien." Zijn antifascistische overtuiging is te lezen in een schokkend vers tegen de Duitse boekverbrandingen van joodse auteurs. Geheel in overeenstemming met die intense overtuiging hielp Campert tijdens de Tweede Wereldoorlog joden, tot hijzelf door de Duitsers werd gearresteerd en omgebracht. Dat engagement staat uitvoerig te lezen in de lijvige biografie die Hans Renders onlangs van Campert publiceerde. In aansluiting op dat levensverhaal heeft dezelfde Renders nu ook een korte bloemlezing uit Camperts poëtische oe…Lees verder
Naar aanleiding van de biografie van de auteur van 'De Achttien Dooden' (onder de titel 'Misschien slaag ik in de dood') stelde biograaf Renders een nieuwe bloemlezing van zijn dichtwerk samen. Campert was geen groot dichter. In zijn poëzie klinken vooral de stemmen van de groten van zijn tijd door, zoals P.C. Boutens en Werumeus Buning. Van dat epigonisme maakt hij zich in zijn laatste bundel 'Sonnetten voor Cynara' los. Uit die bundel koos de samensteller de meeste gedichten. Een substantieel deel van de bundel bestaat uit ongebundelde gedichten. Daarbij is een aantal opgenomen dat ook in 'Verzamelde Gedichten 1922-1943' ontbreekt. Ze werden bij het biografische onderzoek ontdekt. Ze veranderen niets aan het beeld van de dichter Jan Campert, anders dan de biografie deed aan het beeld van de persoon.

Over Jan Campert

Jan Remco Theodoor Campert (Spijkenisse, 15 augustus 1902 – Neuengamme (Duitsland), 12 januari 1943) was een Nederlandse journalist, dichter, schrijver en verzetsman.

Hij is vooral bekend van het gedicht De achttien dooden, dat hij schreef naar aanleiding van de executie van vijftien verzetslieden (waaronder Bernardus IJzerdraat) van de Geuzengroep en drie communistische Februaristakers op 13 maart 1941.

Levensloop

Jan Campert werd geboren in Spijkenisse als zoon van een huisarts. Via zijn moeder is hij verwant aan de bestuurdersfamilie Van Hall; zijn grootvader is de botanicus Herman van Hall. Hij volgde van 1915 tot en met 1918 de driejarige opleiding aan de HBS in Vlissingen en studeerde daarna een jaar aan de Handelsschool. In 1919 ging hij werken bij de Twentsche Bank. In 1926 stapte hij over naar de journalistiek. Hij schreef aanvankelijk voor enkele regionale kranten in Den Haag, waaronder De Nieuwsbron:…Lees verder op Wikipedia