Boek
Nederlands

Verzamelde gedichten

Jan Eijkelboom (auteur), Kees Van 't Hof (redacteur)
Verzameld werk van de Nederlandse dichter (1926-2008).
Bevat
Titel
Verzamelde gedichten / J. Eijkelboom ; bezorgd door Kees van 't Hof
Auteur
Jan Eijkelboom
Redacteur
Kees Van 't Hof
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: De Arbeiderspers, 2012
612 p.
ISBN
9789029586412 (hardback)

Besprekingen

De Verzamelde Gedichten van deze Dordtse dichter geven een adequaat beeld van zijn veelbewogen leven, doordrenkt van alcohol, onrust en bindingsangst. Zijn taalgebruik is bedrieglijk pretentieloos en droogkomisch, zoals zijn grote voorbeelden Yeats, Larkin en Emily Dickinson die hij ook vertaalde. Het strenge geloof van zijn jeugd ('de wurggreep van Calvijn') wordt al snel door hem verlaten, soms narrig, dan weer agressief. Eijkelboom is een excellent observator, met beelden als van b.v. opvliegende, kwetterende mussen uit een boomtop: 'ze leken meer te twisten dan te zingen'. Het Zuid-Hollands rivierenlandschap en zijn jeugd doemen weer op. 't Is steeds 't kleine geluk' dat hem vervult, ofschoon niet zonder twijfels: 'heb ik te veel gepreveld, te weinig geklonken'? Meditatieve gedichten, waarin een sterk vergankelijkheidsbesef. Minder aansprekend voor jongeren. Kees van 't Hof voegde een verhelderende biografie en woordverklaring toe.

Over Jan Eijkelboom

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door Noortje Eijkelboom-Piccardt, afgestaan op verzoek Dolph Kohnstamm

Jan Eijkelboom (Slikkerveer, 1 maart 1926 – Dordrecht, 27 februari 2008) was een Nederlandse journalist, dichter, schrijver en vertaler van onder andere werken van Philip Larkin, John Donne, W.B. Yeats en Derek Walcott. Sedert 3 maart 2001 was hij ereburger en stadsdichter (voor het leven) van Dordrecht, de eerste plaats in Nederland met een stadsdichter.

Levensloop

Eijkelboom studeerde politieke wetenschappen te Amsterdam. Hij werkte als adjunct-hoofdredacteur bij Vrij Nederland en Het Vrije Volk. Daarna werd hij voor een korte periode de eerste voorlichter van de gemeente Dordrecht, en vervolgens was hij enkele jaren hoofdredacteur van het dagblad De Dordtenaar. In 1953 publiceerde hij de novelle De terugtocht over zijn verblijf in Nederlands-Indië tijdens de politionele acties. In 2001 werd deze novelle opgenomen in zijn boek Het krijgsbedrijf. Verder was hij medewerker aan onder andere …Lees verder op Wikipedia