Ada, een niet-sprekende Schotse negentiende-eeuwse vrouw, wordt met haar dochtertje en haar piano naar Nieuw Zeeland verscheept om te trouwen met een Britse kolonist. Er ontstaat echter een erotische verhouding met een vriend van de man
Titel
The piano
Regisseur
Jane Campion
Acteur
Holly Hunter Harvey Keitel Sam Neill Anna Paquin
Taal
Engels
Uitgever
Video Film Express, 2009 | Andere uitgaves
1 dvd-video + bonus dvd-video
Oorspr. opname
1992
Speelduur
117 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8713053012105

Besprekingen

Derde speelfilm van de Australische regisseuse Jane Campion (Sweetie, An angel at my table) uit 1992. Met Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, muziek van Michael Nyman. Ada, een negentiende-eeuwse Schotse vrouw wordt samen met haar dochtertje ontscheept in de woeste branding van Nieuw Zeeland om te trouwen met een kolonist. Haar piano heeft ze meegenomen om zich te kunnen uiten. Ada spreekt om onduidelijke redenen niet. Er ontstaat een erotische relatie tussen haar en Baines, een vreemde Brit die zich meer aangetrokken voelt tot de Maori-cultuur dan tot de stijve Victoriaanse levensstijl van de overige kolonisten. De NRC geeft 4 sterren: 'Heel af en toe ontstaat er ergens in de wereld een film die zo rijk is, zo gelaagd, zo vol gloed, zo barstend van kracht dat schrijven erover wanhopig maakt'. Volgens de Volkskrant is de film een meesterwerk, van zeldzame klasse. De film werd bekroond met de Gouden Palm (Cannes '93) en 11 Australian Film Institute Awards: Beste film, beste regie,…Lees verder

Over Jane Campion

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik from Poland

Jane Campion (Wellington, 30 april 1954) is een film- en televisieregisseur.

Campion is geboren in Wellington, Nieuw-Zeeland. Ze studeerde antropologie en deed later de Australian School of Film and Television. In 1993 won ze de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes voor de film The Piano. Die film werd ook in 1993 genomineerd voor acht Academy Awards en won er uiteindelijk drie, waaronder de prijs voor beste originele screenplay (door haar geschreven), de beste actrice (Holly Hunter) en de beste vrouwelijke bijrol (Anna Paquin).

Filmografie

  • An Exercise in Discipline - Peel (1982)
  • Passionless Moments (1983)
  • Mishaps of Seduction and Conquest (1984)
  • A Girl's Own Story (1984)
  • After Hours (1984)
  • Two Friends (1986) (televisie)
  • Dancing Daze (1986) (televisie)
  • Sweetie (1989)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek