Van holenmens tot hemelbestormer: de menselijke exploratiedrift door de eeuwen heen belicht.
Titel
Ik leef altijd
Auteur
Jean D'Ormesson
Vertaler
Johan Op de Beeck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Et moi, je vis toujours
Uitgever
Antwerpen: Horizon, © 2018
281 p.
ISBN
9789492626875 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

'Ik ben een culturele Schweppes'

Jean d'Ormesson was een Frans fenomeen, de wandelende incarnatie van een spitante geest en onstuitbaar optimisme. Een conservatief die links én rechts over de bol aaide. Met zijn postume geschiedenisroman Ik leef altijd zette de mediageile gentilhomme de dood nog een laatste hak.

'De slechtste timing om dood te gaan? Gelijktijdig met een muziekidool. Want dan sterf je zonder dat iemand het opmerkt", zo liet Jean d'Ormesson zich ooit ontvallen. Hij alludeerde daarmee op de bijna simultane dood van Jean Cocteau en Edith Piaf in 1963, waardoor Cocteaus palmares in de schaduw raakte. Ironisch genoeg overleed d'Ormesson (1925-2017) zelf exact 24 uur vóór de Franse rockster Johnny Hallyday, na een hartaanval op 5 december 2017.

Toch kwam de ijdele d'Ormesson geen spat media-aandacht te kort. De voorpagina's van Le Monde en Le Figaro puilden uit van zijn monkelende esprit, tv-journaals gaven zijn beruchtste causerieën een breed forum en op zijn staatsbegrafenis verdrongen ex-presidenten Sarkozy en Hollande zich rond de tombe. Macron liet - naar d'Ormessons wens - een eenvoudig potlood achter op zijn kist.

Gallische pedantie

"Hij was een antigif tegen de grijsheid van het bestaan. Een egoïst, gepassioneerd door de andere…Lees verder

De publicatie van de 42e roman van schrijver-filosoof Jean d'Ormesson (1925-2017, lid Académie française) volgde versneld: een maand na diens dood op 5 december. De titel mag dan ironisch overkomen, maar is toch vooral een annotatie bij het centrale thema: de geschiedenis en balans van de mensheid. Millennia trekken voorbij, associatief gekoppeld aan de beleving van iemand onderweg, man of vrouw, en doorschoten met abstraherende, essayistische passages. Zo observeren oog en oor van de geschiedenis ons wel en wee, van holenmens tot hemelbestormer, uitdijend in tijd en ruimte, en alles wat daartussen zwermt. In hoog tempo kruisen dynastieën, oorlog en vrede, wetenschap en kunst, een Trojaanse soldaat, Socrates, een matroos van Columbus, Ronsard, een courtisane en een astronaut elkaar; kortom: ons expressieve voorkomen. Een erudiete panoramische roman die de menselijke exploratiedrift, al die aardse en bovenaardse bevliegingen in een gistende wereld illustratief belicht. In zijn voorwoor…Lees verder

Suggesties