Boek
Nederlands

De zwarte wieg : Irak, nazi's en neoconservatieven

Jef Lambrecht (auteur)

De zwarte wieg : Irak, nazi's en neoconservatieven

Titel
De zwarte wieg : Irak, nazi's en neoconservatieven
Auteur
Jef Lambrecht
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2003
415 p.
ISBN
90-5240-731-2

Besprekingen

Kort na de aanslagen van 11 september schreef Jef Lambrecht het te lijvige IX.XI, hoe 11 september mogelijk werd. Nu overtreft hij zichzelf met het grandioze historische epos De zwarte wieg, waarin hij op zoek gaat naar de gemeenschappelijke ideologische achtergronden van het pan-Arabisme, het joods-zionisme en het Amerikaanse neoconservatisme, en van daaruit de recente twee oorlogen tegen Irak verklaart. Het boek vormt een unieke mix van geschiedschrijving, politieke analyse en persoonlijke reiservaring. Lambrecht heeft een grote academische kennis, die hij ten overvloede onderstreept door vlotjes te citeren uit de voornaamste historische en politieke werken over de regio. Daarbovenop heeft hij de juiste contacten om het hele, voor het grote publiek onbekende, diplomatieke spel achter de oorlogen in kaart te brengen. Zijn tientallen reizen naar het Midden-Oosten vullen die uitgelezen kennis aan met doorleefde getuigenissen en sprekende anekdotes. Zo onderbreekt hij bv. …Lees verder
Jeff Lambrecht is een bekende radiojournalist en werkzaam voor de Belgische omroep VRT. Vanaf 1990 heeft hij vrijwel jaarlijks Irak bezocht. Hij maakte naam als politiek journalist met een eerdere publicatie 'IX.XI, Hoe 11 september mogelijk werd' (2002)*. In zijn nieuwe publicatie 'De zwarte wieg' probeert hij verbanden te leggen tussen de kwestie Irak, het zionistische gedachtegoed zoals dat nog altijd sterk de Israëlische politiek beïnvloedt, de wortels van de Arabische sympatieën voor het fascisme, hun huidige denkbeelden en het neoconservatisme van de Verenigde Staten anno 2003. Een uiterst boeiend betoog, waarin de schrijver tevens aandacht schenkt aan de rol van de radicale politici in diverse landen in een conflictsituatie en de gevolgen van hun beslissingen op de hedendaagse historische gebeurtenissen. Hij onderbouwt zijn persoonlijke mening met een grote feitenkennis. Zijn prettig leesbare boek stemt tot nadenken. Voor een groot publiek. De publicatie is voorzien van noten e…Lees verder

Over Jef Lambrecht

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Devierd'n

Jef Lambrecht (Avelgem, 20 augustus 1948 – Antwerpen, 11 september 2016) was een Vlaamse journalist. Hij was tot zijn pensioen eind 2009 verslaggever en eindredacteur bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Vlaamse Radio en Televisie).

Biografie

Lambrecht studeerde Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven en volgde er ook een postgraduaat Culturele Antropologie. In 1977 slaagt hij, onder meer samen met Leo Stoops, Martine Tanghe, Paul Jambers en Geert van Istendael, voor het journalistenexamen van de toenmalige BRT. In 1978 wordt hij er journalist bij de radionieuwsdienst.

Alhoewel Lambrecht zich als radiojournalist aanvankelijk vooral met cultuur bezighoudt, volgt hij sinds de Eerste Perzische Golfoorlog als buitenlandverslaggever het Midden-Oosten op de voet. Tijdens en na het bewind van de Taliban bezoekt hij geregeld Afghanistan.

Op 12 juni 2009 vinden in Iran presidentsverkiezingen …Lees verder op Wikipedia