Boek
Nederlands

Dierenleven

J.M. Coetzee (auteur)
Een schrijfster houdt een aantal lezingen over vegetarisme en dierenrechten, waarna haar toehoorders in hun reacties diverse standpunten naar voren brengen.
Onderwerp
Dierenmishandeling
Titel
Dierenleven
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The lives of animals
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2001 | Andere uitgaves
96 p.
ISBN
90-263-1648-8
Andere talen:

Besprekingen

In Dierenleven grijpt J.M. Coetzee terug naar de vorm van een fabel om zijn ideeën over de manier waarop mensen met dieren omgaan, te verduidelijken. Centraal personage is Elisabeth Costello, een gekende feministische auteur, die aan de universiteit van Appleton, waar haar zoon John Bernard natuur- en sterrenkunde doceert, een uiteenzetting komt geven over dieren. In de marge van deze uiteenzetting, die uit drie delen bestaat (een lezing, een gastcollege en een debat), heeft Coetzee nauwelijks nog tijd en ruimte om ook echt aandacht te besteden aan de relatie tussen John en zijn moeder, en vooral dan aan die tussen Elisabeth en haar schoondochter Norma. Deze vindt de kruistocht van schoonmama "niet meer dan een machtsspelletje" en ergert zich blauw aan de manier waarop Elisabeth de kinderen in het gezin tracht te beïnvloeden. Pas aan het slot van de vertelling breken ook de emoties even door: Elisabeth bekent aan haar zoon dat zij kapotgaat aan de twijfels over haar ondernemi…Lees verder
De populaire Zuid-Afrikaanse schrijver J.M. Coetzee (1940; auteur van 'In ongenade', 'Wereld en wandel van Michael K', 'IJzertijd', 'Jongensjaren' en 'De meester van Petersburg') heeft met 'Dierenleven' een schokkende, intelligente, meesterlijke novelle afgeleverd. Via het verhaal over een vegetarische, populaire schrijfster die een lezing houdt over de mens en zijn omgang met het dier, definieert Coetzee de plaats van de mens in de schepping. Dit korte, spannende boek gaat over alles: over vegetarisme, over racisme, over de verhouding mens-natuur en mens-dier, maar ook over de verhouding mens-mens en de relatie tussen de filosofie en het leven. Dit is een geleerd boek dat glashelder de moderne dilemma's beschrijft, zonder één moment de neiging te hebben in getheoretiseer te vervallen. Zeer actueel en meeslepend. Paperback; kleine druk.

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia