Boek
Nederlands

Guernica : een zoon, een vader, een reis

Jo Van Damme (auteur), Marjan Van den Berghe (illustrator)
Een zoon vertelt over de reis naar Spanje die hij per mobilhome met zijn vader maakt. Hun doel: Picasso’s Guernica zien. Vader is de tachtig voorbij, heeft zijn vrouw verloren en vond via internet een nieuwe geliefde uit Bosnië.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Extra onderwerp
HUM, Reisverhalen
Titel
Guernica : een zoon, een vader, een reis
Auteur
Jo Van Damme
Illustrator
Marjan Van den Berghe
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Vrijdag, 2013
94 p. : ill.
Aantekening
Bewerking van theatermonoloog
ISBN
9789460011856 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Jo Van Damme herwerkte de gelijknamige tragikomische monoloog, over een vader en een zoon die in een mobilhome naar Madrid reizen, opgevoerd in de Gentse Minardschouwburg door Bob De Moor, tot een knapperige en originele novelle die geen lezer onberoerd zal laten. Zowel in de toneelmonoloog als in de latere novelle wordt volkse wijsheid en het dagelijkse cliché opgetild tot het niveau van een statement dat de lezer soms raakt als een kaakslag, om hem vervolgens onderuit te halen met schaterlach.
In een eerste hoofdstukje van Guernica, bij wijze van toonzetting, vertelt het hoofdpersonage in de ik-persoon hoe hij bij zijn terugkeer in de luchthaven van Madrid bij een veiligheidscontrole zijn schoenen kwijtraakt. Een hilarische scène die de auteur naar het einde als een rasechte Uilenspiegel weet om te buigen tot een diepere moraal van het verhaal: ‘Zover is het dus gekomen in de zogenaamde vrije wereld: ge wordt betast, vernederd en bestolen. Dat is zeggen: “ge moet niet d…Lees verder
In dit werkje fulmineert Van Damme (1959) over van alles en nog wat, maar weet hij desondanks een mooi portret te schilderen van een man die naast zijn vele moppertirades liefdevol over zijn vader vertelt, met wie hij een reis per caravan naar Spanje maakt. Het einde is zelfs verrassend te noemen. En de schrijver slaagt erin het thema (de Tweede Wereldoorlog) zeer persoonlijk te maken. Met grappige cartoon-achtige illustraties. Jongvolwassenen zullen het kunnen waarderen vanwege het hoge en wat rauwe humorgehalte (denk aan Herman Brusselmans), waarbij bijvoorbeeld een moeder als een hond wordt vastgebonden aan een boom om zonder haar op vakantie te kunnen. Kleine druk.

Over Jo Van Damme

Jo Van Damme (Ninove, 11 april 1959) is een Vlaamse journalist, schrijver en presentator op de Vlaamse radio en televisie.

Hij begon zijn carrière als freelancejournalist bij onder meer De Gentenaar en Standaard Magazine. Tegenwoordig is hij vooral bekend als presentator van televisie- en radioprogramma's. In De rechtvaardige rechters (op Canvas, voorheen ook op Radio 1, momenteel ook op Radio 2) was hij de 'opperrechter' en werd er weleens gelachen met zijn opvallende brilmontuur. In de kennisquizzen Per Seconde Wijzer en Met het mes op tafel kwam hij dan weer een stuk serieuzer over.

In maart 2011 verscheen zijn eerste boek, de volksroman Ledeberg!.